'Baan als burgemeester lonkt weer voor Onno Hoes'

Onno Hoes zou best weer ergens het ambt van burgemeester willen aanvaarden. Dat zegt hij in een interview met Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad dat zaterdag verschijnt. 'De gedachte dat de inhoudelijke kant van mijn werk niet de reden was voor mijn vertrek, sterkt me in de gedachte dat het burgemeestersambt bij mij past', aldus Hoes.

Onno Hoes Beeld anp

De oud-burgemeester van Maastricht wordt volgens 1Limburg voorzitter van de nieuw opgerichte VVD Zuid-Nederland. Hierin zijn de afdelingen Limburg, Brabant en Zeeland samengevoegd tot één regio Zuid. De VVD-tak gaat zich onder meer bezighouden met het scouten van nieuwe politici en heeft ook een stem bij het samenstellen van kandidatenlijsten voor verkiezingen.

Daarmee treedt Hoes weer de politieke arena binnen, nadat hij op 1 juli vorig jaar zijn functie van burgemeester van Maastricht noodgedwongen neerlegde. Hij was in opspraak geraakt door een uitzending van PowNed, waarin te zien was hoe de burgemeester seksueel getinte opmerkingen maakte naar de 20-jarige Robbie Hasselt. Ook beklaagde hij zich tegenover Hasselt over de gemeenteraad.

Geheime camera

Hasselt was door PowNed met een geheime camera op pad gestuurd om zijn gesprekken met Hoes te filmen. Een jaar daarvoor raakte Hoes ook al in opspraak toen hij in een Maastrichts hotel met een 24-jarige man zoenend op de foto werd gezet. De foto werd breed uitgemeten in de media omdat Hoes op dat moment nog een relatie had met RTL Boulevard-presentator Albert Verlinde.

De negatieve publiciteit was voor de VVD-burgemeester reden om op te stappen.

'Ik heb niks strafbaars gedaan'

Hoes zei zelf in een interview over zijn gedwongen vertrek: 'Ze hadden ook vanaf dag 1 kunnen zeggen: deur dicht, streep eronder, we staan vierkant achter de burgemeester, dit is privé. Het is wel betreurenswaardig dat een goede bestuurder om die reden zijn job moet verlaten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.