'Australië lijkt de woensdag goed te hebben doorstaan'

Vandaag is een cruciale dag voor de Australische brandweer in de deelstaat New South Wales. De temperaturen zijn opgelopen tot 35 graden Celsius en de tientallen bosbranden wakkerden aan door de harde, droge wind. Autoriteiten hebben duizenden Australische inwoners opgeroepen hun huis te verlaten.

Brandweermannen aan het werk bij de Blue Mountains. Beeld reuters

'Slechter dan dit kan het niet worden', zei brandweercommandant Shane Fitzsimmons dinsdag over de weersverwachting van woensdag. Door de brand is inmiddels 120.000 hectare grond verwoest en ongeveer 200 huizen zijn in vlammen opgegaan. Sydney, de grootste en oudste stad in Australië en de hoofdstad van de deelstaat New South Wales, is omringd door de branden. De branden woeden ten noorden, ten zuiden en ten westen van de stad.

'Grootste gevaar is de wind'
'De eerste berichten zijn redelijk gunstig, het lijkt erop dat ze de woensdag goed hebben doorstaan', vertelt Volkskrant-verslaggever Henrico Prins, die momenteel in Sydney is. 'Het grootste gevaar de komende dagen is eerder de wind en het gebrek aan neerslag dan de hitte, want de temperatuur gaat mogelijk 5 tot 10 graden omlaag.'

Sinds zondag is in de deelstaat de noodtoestand van kracht. Hierdoor kunnen de nooddiensten mensen verplichten te evacueren en zo nodig gas en licht af te sluiten. 'Als u nog geen plannen heeft, laat ik u die dan geven', zei de minister voor Nooddiensten Mike Gallacher van de deelstaat woensdag. 'Stap in uw auto en rij naar de stad en laat de brandweerlieden doen wat ze kunnen doen om de gemeenschap te beschermen'. Ongeveer 3000 brandweerlieden zijn bezig met het blussen.

Een helicopter laat een waterzak los boven het bos in de Blue Mountains. Beeld reuters

'Black Line'
Bosbranden zijn niet ongewoon in Australië. Van december tot en met februari - wanneer het zomer is op het zuidelijk halfrond - is er niemand die opkijkt van een natuurbrand meer of minder. Maar de regio rondom Sydney kampt nu al enkele weken met temperaturen tot 35 graden, daarnaast is er extreme droogte. De combinatie van deze factoren en windsnelheden van boven de 50 kilometer per uur zou ertoe kunnen leiden dat een aantal van de grootste branden elkaar ontmoeten en versneld optrekken naar Sydney.

Om dat rampscenario voor te zijn, werden dinsdag twee branden doelbewust met elkaar verbonden. Zo is een corridor gecreëerd, de zogeheten Black Line, die moet dienen als laatste grens. De strategie werd ontwikkeld in 1994 en is sindsdien nauwelijks toegepast, voor het laatst in 2006. 'Deze tactiek lijkt nu zijn vruchten te hebben afgeworpen', aldus Prins.

Leger verantwoordelijk voor brand
Het Australische leger heeft toegegeven dat het bosbranden heeft veroorzaakt die op dit moment in een natuurgebied bij Sydney woeden, meldt de Australian Associated Press vandaag. Het vuur zou zijn ontstaan door explosieven die tijdens een oefening werden gebruikt.

Defensie kondigde zaterdag een onderzoek aan naar de mogelijke betrokkenheid van het leger bij de bosbranden. De Australische organisatie voor natuurbranden NSW had eerder geconcludeerd dat de branden waren ontstaan door zwiepende elektriciteitsdraden in harde wind.

Beeld epa
Beeld De Volkskrant
Brandweercommandant Shane Fitzsimmons werd vandaag emotioneel tijdens een persconferentie.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.