'Arafats politiemacht schendt burgerrechten'

De ordetroepen van de Palestijnse president Yasser Arafat maken zich volgens Amnesty International in toenemende mate schuldig aan schending van de mensenrechten....

AFP, AP, Reuter

LONDEN/JERUZALEM

Amnesty bericht over journalisten die kritische beschouwingen schreven en om die reden werden opgepakt, over kranten die op gezag van de Palestijnse Autoriteit werden gesloten, over mensenrechtenactivisten die werden gemolesteerd en over marteling door de Palestijnse ordediensten.

'Slachtoffers van martelpraktijken en andere wandaden durven zich niet uit te spreken of hun naam te noemen uit angst voor represailles', aldus Amnesty, dat zegt te beschikken over bewijzen van mensenrechtenschendingen door circa tien verschillende Palestijnse ordediensten die alle vallen onder de rechtsmacht van de Palestijnse Autoriteit.

De Palestijnse ordediensten maken zich schuldig aan het willekeurig arresteren van verdachten, die niet zelden zonder vorm van proces langdurig worden vastgehouden en gemarteld; en soms worden gedood.

In het bijzonder na de zelfmoordaanslagen van begin dit jaar in Israël werden er onder druk van Tel Aviv en Washington op grote schaal arrestaties verricht door Arafats ordetroepen. Vermeende aanhangers van Hamas en andere tegenstanders van het vredesproces werden hiervan het slachtoffer. Volgens Amnesty zijn zeker negen verdachten overleden aan de gevolgen van marteling.

In een reactie noemt de Palestijnse autoriteit de publicatie van het rapport 'betreurenswaardig' en - gelet op de timing - 'tendentieus'. Amnesty overdrijft de situatie in de Palestijnse gevangenissen schromelijk, stelt de Palestijnse Autoriteit. 'De mensenrechtenorganisatie lijkt zich niet bewust van de zwaarte van de opdracht die de Palestijnse ordediensten hebben uit te voeren.'

De Palestijnse Autoriteit heeft maandag een prominente leider van de militante Hamas-beweging op vrije voeten gesteld. Sjeik Ahmed-Nimr werd de afgelopen negen maanden zonder proces vastgehouden. Hij geldt als een van de spirituele leiders van Hamas. Volgens de beweging worden in Gaza nog circa tweehonderd activisten vastgehouden door de Palestijnse politie.

Ook het Israëlische leger maakt zich in Gaza en op de Westoever schuldig aan schending van de mensenrechten. Zo meldde de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'tselem maandag dat Palestijnse vrouwen soms gedwongen worden zich geheel te ontkleden in het kader van veiligheidscontroles, terwijl hun kinderen en mannelijke leden van het Israëlische leger toekijken. De Israëlische militairen schreeuwen, slaan en vernederen de vrouwen met grote regelmaat, aldus B'tselem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.