'Antieke' McDonald's sluit

Na twee jaar ruzie met de gemeente Peking is McDonald's overstag gegaan. De hamburgerketen sloot maandag zijn topvestiging in de Chinese hoofdstad om plaats te maken voor een gigantisch winkelcentrum....

Toen de gemeente twee jaar geleden liet weten dat de plek nodig was voor een nieuw winkelcentrum, weigerde McDonald's te vertrekken. De Wanfujing-vestiging was toen al uitgegroeid tot een van de drukstbezochte aken van de stad. Militairen en partijbonzen mochten er hun verjaarspartijtjes graag vieren. En de plastic Ronald McDonald voor de deur is een van de vaakst gefotografeerde kunstwerken in de stad.

Maar het kapitaal regeert tegenwoordig ook in Peking. Het hele gebied rond de Wanfujing-straat ondergaat een metamorfose, waarbij de oude bakstenen huizen sneuvelen voor glanzende winkelcentra, kantoorkolossen en hotels. McDonalds kon de ontwikkeling van een van de duurste lapjes grond van de stad niet tegenhouden.

Het Hongkongse projectontwikkelingsbureau Cheung Kong, eigendom van biljonair Li Kah-shing, had het begerig oog laten vallen op de locatie. Het hele blok moet worden omgevormd tot een van een grootste winkel- en kantoorcomplexen van het hele land. 'We zijn afgelopen maand tot overeenstemming gekomen', zei Tim Lai, directeur van alle Pekingse McDonald's-vestigingen. Hij wilde niets zeggen over de voorwaarden, maar eerder had McDonald's laten weten voor een financiële compensatie te willen zwichten. De gemeente zou hebben gedreigd met onteigening.

De verkopers van de Amerikaanse snelle hap willen wel meer vestigingen in deze lucratieve buurt. Lai denkt aan drie of vier restaurants, en onderhandelt met de gemeente. McDonald's heeft in vier jaar ruim honderd restaurants geopend in vijftien Chinese steden.

Hoewel de prijzen zeker voor China laag liggen, schroomt de elite niet om in de rij voor de snelkassa's te staan en plaats te nemen aan de plastic tafeltjes met krukjes. McDonald's vervult ook een pioniersrol in de Chinese bedieningszeden door als een van de eersten de Amerikaanse vrolijkheid en glimlach op de gezichten van het serverend personeel te brengen.

Niet alleen het concept hamburgerrestaurant wordt druk nageäapt, ook de vriendelijke bediening maakt snel opgang in Peking.

Toine Berbers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.