'Amsterdams model' bezorgt buitenlanders baan in zorg

Project voor artsen en verpleegkundigen is succesvol, maar initiatiefnemers vrezen voor intrekken subsidie. Terwijl sommige ziekenhuizen een vermogen betalen om Zuid-Afrikaanse specialisten in te lijven, bewijst de stichting Maatwerk dat het ook anders kan....

'Ziekenhuizen betalen 135 duizend euro om één specialist uit Zuid-Afrika binnen te halen. Voor dat bedrag helpen wij 36 buitenlandse artsen en verpleegkundigen aan een baan in de Nederlandse gezondheidszorg.' Met die vergelijking maakt Ron Zandvliet van het Amsterdamse reïntegratiebedrijf Maatwerk in één klap duidelijk dat het vinden van personeel voor de gezondheidszorg, die schreeuwt om mensen, niet per se duur hoeft te zijn.

De activiteiten van Maatwerk - samen met SIBIO, bemiddelaar voor buitenlandse gezondheidswerkers - zijn om nog een andere reden uniek. In Amsterdam kunnen jaarlijks dertig tot veertig buitenlanders, met een diploma van buiten de EU, aan het werk in de zorg. Niet altijd in hun oude beroep, wel in een verwante functie.

Zonder het Amsterdamse project zouden de buitenlanders, veelal vluchtelingen of asielzoekers, vaak niet verder komen dan vakkenvuller, zo schatten de bedenkers van het 'Amsterdamse model' dat in 2000 van start ging. 'Als je als buitenlandse gediplomeerde gewoon solliciteert, kom je nergens binnen', aldus SIBIO-directeur Patricia Beversluis. 'Werkgevers weten vaak niet welke mogelijkheden er zijn, vaak is er sprake van wantrouwen.

De Iraanse verpleegkundige Farida Mohammad zag (een uitzondering) wel haar diploma erkend, maar wegens gebrek aan taalkennis en kennis van de Nederlandse omgangsvormen, redde ze het niet in twee Amsterdamse ziekenhuizen. Dankzij een 'communicatiecursus' bij SIBIO kan ze over aan paar maanden aan de slag, vertelde ze onlangs in goed Nederlands tijdens een presentatie, waar ook Kamerleden waren.

In het 'Amsterdamse model' krijgen de deelnemers, die in dienst zijn van Maatwerk, twee jaar lang het minimumloon. Ze lopen stage en worden twee dagen per week door SIBIO wegwijs gemaakt in de Nederlandse medische vaktaal, de werkwijze en het omgaan met patiënten en collega's. Wat in Amsterdam gebeurt, is ontoereikend als je het afzet tegen de 800 aanvragen om erkenning van het buitenlandse diploma, die jaarlijks binnenkomen bij het ministerie van Volksgezondheid. Meestal vergeefs, tenzij de nieuwkomer zijn opleiding grotendeels overdoet in Nederland.

Dora Jurisa, een Kroatische arts, getrouwd met een Nederlander, voelde zich gediscrimineerd ten opzichte van andere Europeanen. 'Mijn Italiaanse en Spaanse collega hoefden geen Nederlands te leren, maar konden hier aan de slag in het Engels, ook al was dat minder goed dan het mijne. Hoewel ik in Kroatië een artsenopleiding volgens het Europese model heb voltooid, is het onzeker of mijn diploma erkend wordt.'

Om méér buitenlanders te kunnen helpen wil SIBIO met andere partijen in de zorg snel een plan opstellen om het Amsterdamse model over te planten naar de rest van Nederland. Het plan moet klaarliggen als het nieuwe kabinet aantreedt. Die haast heeft een reden: het project wordt gefinancierd door de overheid, uit de pot voor de gesubsidieerde arbeid. Maar als CDA en VVD hun zin krijgen, wordt daarop fors gekort, met rampzalige gevolgen voor het Amsterdamse model, vrezen Maatwerk en SIBIO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.