'Amerikaanse gevangene doodgeschoten bij gladiatorgevecht'

Volgens de familie van de omgekomen Carlos Manuel Perez moest de 28-jarige gevangene in november van bewakers geboeid een 'gladiatorgevecht' aangaan en is hij vervolgens door een bewaker doodgeschoten. Dat heeft de familie in een rechtszaak tegen de staat Nevada naar voren gebracht, zo meldt persbureau AP.

Carlos Manuel Perez Jr Beeld ap

De advocaat van de familie, Cal Potter, stelt dat de bewakers Perez opzettelijk in een ruimte lieten om een gevecht met een andere gedetineerde, Andrew Jay Arevalo, te houden. Perez zat in een afdeling van de High Desert State Prison, waar gevangenen normaal geïsoleerd worden opgesloten. Volgens de advocaat lieten bewakers 'de gladiatoren' hun gang gaan en opende een bewaker in opleiding na enige tijd het vuur.

Perez werd gedood en Arevalo liep zware verwondingen aan het gezicht op. Beiden zaten straffen van maximaal vier en zes jaar cel uit wegens respectievelijk openlijke geweldpleging en een inbraak. Ze waren opgesloten in een gevangeniscomplex 40 kilometer ten noordwesten van Las Vegas. De lijkschouwer heeft officieel moord als doodsoorzaak van Perez vastgesteld.

De andere gevangene heeft verklaard dat ze beiden geboeid waren toen ze werden beschoten. Zijn advocate zal eveneens een rechtszaak aanspannen, wegens excessief geweld.

High Desert State Prison Beeld anp

Schotwonden in bovenlijf en gezicht

De familie van Perez zegt dat zij verschillende verhalen te horen kregen toen ze van zijn dood op de hoogte werden gesteld. Dat hij was doodgeschoten vernamen ze pas toen de lijkschouwer hen dagen later vertelde over de schotwonden in zijn bovenlijf en gezicht.

Zij klagen de staat Nevada aan wegens de onrechtmatige dood van Perez; buitensporig geweld; opzettelijke onverschilligheid jegens de medische behoeften van Perez; nalatigheid in het opleiden en begeleiden van personeel en het opzettelijk toebrengen van emotionele schade. De hoogte van de schadevergoeding die ze eisen is nog niet duidelijk maar bedraagt in ieder geval meer dan 30 duizend dollar.

De gevangenisautoriteiten doen naar eigen zeggen nu nog geen uitspraken over de zaak. De betrokken bewakers zijn voorlopig met betaald verlof. De gouverneur van Nevada, Brian Sandoval, heeft gezegd dat de schietpartij tot op de bodem wordt uitgezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.