Column

'Alsof er vroeger geen mannelijke 'watjes' en vrouwelijke 'haaibaaien' waren'

Koester de mannelijke 'watjes' en vrouwelijke 'haaibaaien'. Ze laten zien dat we op de eerste plaats mensen zijn, zegt Malou van Hintum.

Veel top meisjesteams van vv SteDoCo in Hoornaar spelen tegen jongens Beeld anp

Het zal er wel mee te maken hebben dat het crisis is. Een gezonde maatschappij kijkt optimistisch vooruit. Een samenleving die de toekomst vreest, valt terug op bekende patronen: stereotiepe rollen voor mannen en vrouwen, met vaders die onbehouwen zijn en moeders die lopen te truttenbollen, meisjes die zichzelf giechelend in het roze kleden en jongens die ravottend door de modder rollen.

Vaders
Vorige week lazen we in de Volkskrant een opiniestuk waarin werd gepleit voor eerherstel van 'de typische vaderrol van gezaghebber en grenzensteller'. De vaders van nu zouden halve moeders zijn, omdat ze onder druk van een feminiene samenleving eerder troosten, praten en begrijpen.

'We moeten weer in verschillen durven denken', schreven de auteurs, om vervolgens een strak keurslijf voor beide seksen te verdedigen. Man en vrouw zouden weer rolvast moeten worden, en dat bij voorkeur in een eeuwigdurend heteroseksueel gezinsverband.

Jongens
In NRC van afgelopen maandag stelde historica Angela Crott dat de leerplicht voor jongens omlaag moet naar 14 jaar. Ook dat voorstel hangt samen met een essentialistische kijk op de seksen.
Jongens zijn in haar optiek kinderen die graag fysiek bezig zijn: stoeiend met elkaar, en werkend met hun handen. Voor jongens geen filosofie of buitenlandse talen; laat ze maar lekker timmeren en lassen, daar worden ze het gelukkigst van.

En laat meisjes studeren, want die zijn er 'van nature beter in om gehoorzaam en ijverig te zijn', aldus Crott. Bovendien zijn meisjes wél geïnteresseerd in kennis waar je geen klap aan hebt, zoals geschiedenis en algemene ontwikkeling. Dixit wetenschapper Crott.

Watjes
Arme jongens. Waarom mogen ze niet stoeien én leren?
Arme vaders. Waarom zouden ze niet troosten én grenzen stellen?
Arme meisjes, die voortdurend in het gareel moeten lopen.
Arme moeders, die nooit hun gezag kunnen laten gelden.

Is vroeger eindelijk verleden tijd, wordt in het heden het knellende korset van de aangeboren verschillen weer onder het stof vandaan gehaald. Alsof die bepalend zijn voor wat we kunnen, willen en doen. Alsof er vroeger geen mannelijke 'watjes' waren en vrouwelijke 'haaibaaien'.

Gelukkig mogen zij nu gewoon zichzelf zijn. Laten we dat alsjeblieft zo houden.

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @malouvh


 
Voor jongens geen filosofie of buitenlandse talen; laat ze maar lekker timmeren en lassen, daar worden ze het gelukkigst van.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.