'Advocatuur heeft beter toezicht nodig'

Het toezicht op advocaten is verbeterd maar nog lang niet zoals het moet zijn. Rein Jan Hoekstra, oud-lid van de Raad van State, verlengt om die reden zijn onderzoek naar het toezicht op de advocatuur met een jaar.

DEN HAAG - Hoekstra, die begin vorig jaar door de Nederlandse Orde van Advocaten werd gevraagd het toezicht door de dekens te onderzoeken, presenteerde dinsdag zijn bevindingen. Dekens van de Ordes van Advocaten moeten voortaan inzicht geven in de aard van de klachten van cliënten, stelt hij. In hun jaarverslagen moeten ze klachten transparant en allemaal op dezelfde wijze registreren, zodat daaruit conclusies zijn te trekken en het beleid kan worden afgestemd op veelvoorkomende klachten.


Ook moeten de dekens proactief toezien op de advocatuur, door bijvoorbeeld advocatenkantoren te bezoeken. Nu reageren ze uitsluitend op klachten en incidenten. Dat is niet voldoende, oordeelt Hoekstra. De dekens hebben toegezegd dat zij voortaan elk jaar 10 procent van alle advocatenkantoren zullen bezoeken.


Rapporteur Hoekstra benadrukt dat de dekens zelf al veel verbeteringen in gang hebben gezet. Zo zijn de regels voor dekens geharmoniseerd en is onlangs een afdeling financieel toezicht opgericht, die gaat controleren of advocaten zich houden aan de Wet ter voorkoming van witwassen. Advocaten hebben een meldplicht bij de dekens als ze van hun cliënten contante geldbedragen boven de 15 duizend euro krijgen. Naast de nieuwe afdeling 'Financieel Toezicht Advocatuur' (FTA) hebben de dekens een financieel kenniscentrum opgericht waar zowel advocaten als dekens met vragen over de financiële regels terecht kunnen.


Het toezicht moet zich volgens Hoekstra niet beperken tot de naleving van wetten en regels, maar ook richten op de kwaliteit van de advocaten zelf. In de nieuwe beroepsopleiding is daarom meer tijd ingeruimd voor de vakken attitude, ethiek en vaardigheden. Er is een geschillencommissie die bemiddelt bij onenigheden tussen advocaten en cliënten over financiën. Aansluiting daarbij door advocaten wordt nog dit jaar verplicht als het aan Hoekstra ligt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.