'Activist voor dieren is terrorist'

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat gewelddadige dierenrechtactivisten als terroristen moeten worden beschouwd. Zij moeten daarom met de aanstaande terroristenwetten kunnen worden aangepakt, stellen CDA, VVD en LPF....

Volgens minister Donner van Justitie is dat niet mogelijk, omdat het om acties tegen ondernemers gaat (zoals pelsdierfokkers en veetransporteurs) en niet om gewelddadigheden tegen de staat of de politiek.

Dit bleek woensdag tijdens een overleg in de Kamer. Alle fracties riepen Donner voor de tweede keer binnen korte tijd op meer resultaten te boeken in de strijd tegen het dierenrechtactivisme. Toen een grote groep actievoerders begin september zesduizend nertsen bevrijdde in Putten had de Kamer ook al aangedrongen op een betere aanpak. Donner zegde de Kamer na de felle kritiek toe binnen een half jaar een overzicht te geven van de vorderingen.

Sinds 1999 zijn er 318 incidenten geweest die terug te voeren zijn op dierenrechtactivisme. Het gaat om demonstraties, brandstichtingen en vernielingen. Het aantal incidenten neemt toe: van 39 in 1999 tot 110 in 2002. Dit jaar zijn er al 107 incidenten geweest. Kamerleden werden onlangs anoniem bedreigd.

Niemand is voor al deze acties veroordeeld. Volgens Donner is het uitblijven van resultaten niet te wijten aan te weinig opsporingscapaciteit of een gebrek aan opsporingsmiddelen, maar ontbreekt het politie en justitie eenvoudigweg aan inzicht in wie de gewelddadigheden plegen.

Het politieteam dat in 2001 speciaal werd opgericht om de vele brandstichtingen bij veetransporteurs op te lossen (het zogenoemde Escape-team), werd na een jaar ontbonden omdat het recherchewerk vruchteloos was gebleven. De informatie die door dit team was vergaard is overgegeven aan een onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten.

Daarnaast is de Nationale Recherche ook belast met de bestrijding van deze criminaliteit. Donner hoopt dat de twee politieonderdelen er wel in slagen te ontdekken wie de aanslagen hebben gepleegd.

De minister wees erop dat de strijd voor meer dierenrechten internationaal is georganiseerd. Van de 49 activisten die begin september in Putten werden aangehouden, hadden er slechts vijf de Nederlandse nationaliteit. De bewindsman sprak van een 'veelkoppig monster, waartegen het moeilijk is op te treden'. Hij maakte bekend dat een dag na de actie in Putten een andere bus met activisten van de weg is gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.