Jan Jaap Kassies met de partituur van Een melodie met een heel klein beetje rhythme. Jaap Valkhoff en Han Dunk schreven het in 1942. Het nummer werd bekend in een uitvoering van Eddy Christiani.
Jan Jaap Kassies met de partituur van Een melodie met een heel klein beetje rhythme. Jaap Valkhoff en Han Dunk schreven het in 1942. Het nummer werd bekend in een uitvoering van Eddy Christiani. © Aurelie Geurts

Vijf kilometer aan bladmuziek onder het stof

De muziekbibliotheek van de Publieke Omroep is 5 kilometer lang, maar gesloten sinds de bezuinigingen in de cultuursector. Wat is de overlevingsstrategie?

Valt de keus op het Cowboy Orkest of Tom's Prairie Pioneers? Het waren twee van de ruim 800 orkesten die ooit in dienst van de omroepen kijkers en luisteraars bedienden; beide ensembles hoorden bij de AVRO.

Het wordt het Pioneers-repertoire. Een map met bladmuziek komt tevoorschijn. Dit speelden ze: Hurry-up (Mexico Rock), Kampvuur Polka, Als de maan staat boven de bergen. 'Moet je zien!' Oud-archivaris Jan Jaap Kassies (57) van de Muziekbibliotheek van de Omroep wijst verrast naar de naam van de componist op het papier met notenschrift.