Een rokerige zwart-witfoto uit 1948 van saxofonist Dexter Gordon. Hij was een van de topartiesten die heeft opgetreden in Persepolis.
Een rokerige zwart-witfoto uit 1948 van saxofonist Dexter Gordon. Hij was een van de topartiesten die heeft opgetreden in Persepolis. © Herman Leonard

Van schuur naar kelder: een ode aan jazzpodium Persepolis

'Persepolis was niet veel, maar het was van ons'

Van 1957 tot 1967 wist een groepje Utrechtse tieners te stunten door jazzsterren uit binnen- en buitenland naar hun zelfgebouwde jazzclub Persepolis te halen. Aanstaande zondag keert een aantal muzikanten van toen terug voor een ode aan de kelder.

De werfkelder huurden ze voor 50 gulden (bijna 23 euro) per maand. Ze bouwden er een podium, een bar en uit oude verfbussen maakten ze lichtspots. Het publiek kon op sinaasappelkistjes zitten. Voor het geluid beplakten ze de gewelfde muren met kartonnen eierdozen. Het bordje boven de ingang las de tekst: Persepolis.

Hoe ze het klaarspeelden? Over die vraag kan Jaap van de Klomp (77) zich vijftig jaar later nog achter de oren krabben, wanneer hij de programma-affiches uit die tijd doorbladert.