Albumhoes van Morphogenesis
Albumhoes van Morphogenesis ©

Van harde slagen, laat staan een knock-out, is op Morphogenesis geen sprake

CD (jazz) - Morphogenesis

Altsaxofonist en componist Steve Coleman blijft verbazen met muziek die niet alleen veel van de muzikanten vraagt, maar minstens zoveel van de luisteraar.

Morphogenesis

Steve Coleman's Natal Eclipse
Jazz
PPi Recordings/New Arts

Negen muzikanten zijn er te horen op Morphogenesis, een deels ander gezelschap dan zondag met Coleman op het affiche staat voor het North Sea Jazz Festival.

Op Morphogenesis is geen drummer aanwezig. Het ritmische fundament komt meestal van pianist Matt Mitchell met bassist Greg Chudzik en soms van percussionist Neeraj Mehta.

Dat alles zo zorgvuldig in elkaar valt mag een klein wonder heten, want de negen muzikanten spelen vaak in twee groepjes een eigen melodie, die om elkaar heen cirkelen.

Coleman en trompettist Jonathan Finlayson blazen korte cirkelvormige melodietjes waar violist Kristin Lee en zangeres Jen Shyu grote lijnen omheen spannen. Prachtige combi, die viool en woordloze vocalen.

Harmonisch zit het allemaal razendknap in elkaar. Al wordt de analogie met de bokssport die Coleman benadrukt in het cd-boekje niet helemaal duidelijk.

Elegant ballet, vooruit. Maar van harde slagen, laat staan een knock-out, is hier geen sprake.