Een optreden van zangeres Sandra Reemer tijdens de aftrap van de verkiezingscampagne van ouderenpartij 50Plus.
Een optreden van zangeres Sandra Reemer tijdens de aftrap van de verkiezingscampagne van ouderenpartij 50Plus. © ANP

Sandra Reemers (1950-2017) gedachten waren als 11-jarige al bij de spotlights

Postuum: Sandra Reemer

Op 66-jarige leeftijd is vandaag zangeres en presentatrice Sandra Reemer overleden. Enkele maanden geleden werd bij haar borstkanker geconstateerd.

Altijd was er de lach. Die uitstraling van Hollandse nuchterheid en Indische onbezorgdheid waarmee Sandra Reemer als zangeres en tv-presentatrice decennia lang succesvol carrière maakte. Diep van binnen bleek de als Barbara Alexandra Reemer - roepnaam Xandra - in Bandung geboren artieste een stuk minder vrolijk. Ze worstelde vaak met de talloze wendingen in haar leven en, vooral op latere leeftijd, haar opgekropte gevoelens en Indische wortels.

Afgelopen maart volgde naar eigen zeggen een mokerslag: bij Reemer werd borstkanker geconstateerd. Een ziekte waar ze nu op 66-jarige leeftijd aan is overleden.

Maandenlang had Reemer, zo vertelde ze in een openhartig interview, rondgelopen met een knobbeltje in haar borst. Ook in Indonesië tijdens de opnames van het tv-programma Gouden Jaren van Omroep MAX waarin Reemer bezig was geweest met de sporen uit haar verleden. In de jaren ervoor had ze zich volgens haar laten meeslepen door haar werk en 'Hollandser te willen zijn dan Hollands', dat ze nooit had stilgestaan bij de vraag: wie ben ik? 'Ik kwam erachter dat ik mijn Indische kant veel te weinig aandacht had gegeven', vertelde Reemer.

Haar ouders hadden bij de verhuizing eind jaren vijftig naar het Brabantse Sint-Michielsgestel hun blik op de Nederlandse toekomst gericht. Dus ook Reemer - toen nog Xandra, tot de katholieke zusters op haar school die in hun ogen duivelse X in haar naam veranderden in Sandra. Reemer vond het allemaal prima. Haar gedachten waren al bij de spotlights. Op haar elfde had ze een hitje met Al di là (Net als wij). Met broer Franky op gitaar struinde ze festivals en talentenjachten af. Het was de start van een zangcarrière die vanaf eind jaren zestig aan de zijde van Dries Holten (artiestennaam Andres) ook buiten Nederland succesvol zou blijken.

Grootste hit

Met Andres nam Reemer in 1972 ook deel aan het Eurovisie Songfestival. Het Nederlandse duo werd vierde met het liedje Als het om de liefde gaat. Vier jaar later zou Reemer opnieuw meedoen aan het liedjesfestijn. Nu echter zonder Andres, die tot haar verbijstering een jaar eerder Reemer had ingeruild voor zangeres Rosy Pereira. Reemer, die Andres pas jaren later zou vergeven, werd op het songfestival slechts negende. Wel had ze met The party's over haar grootste hit te pakken.

In 1979 deed Sandra voor de derde keer mee aan het Eurovisie Songfestival. Ditmaal onder de naam Xandra. Ze eindigde met haar nummer Colorado op een magere twaalfde plaats. Het bleek de voorbode van een tanende zangcarrière, die begin deze eeuw nog een klein succesje zou kennen met Marga Bult en Maggie MacNeal in de Dutch Divas.

Reemer verlegde haar werkzaamheden richting televisie en presenteerde programma's als De show van de maand, Sterrenslag en Showmasters. Maar het  bekendst werd ze medio jaren tachtig als assistente van Jos Brink in Wedden, dat...?. Het leverde haar de nog altijd beroemde bijnaam 'Kroepoekje' op.

Reemer kon het anders dan veel tv-kijkers van Brink hebben. Meer moeite had ze met haar eigen leven. In 2011 besloot ze tot ieders verrassing te stoppen met zingen en verdween enige tijd helemaal uit de media. Maar twee jaar geleden was Reemer er plotseling weer. 'Er bovenop gekomen door te gaan sprokkelen in mezelf'. En met haar karakteristieke lach.