Keith Jarrett, een veelzijdig pianist, zei ooit dat het voor hem vrijwel onmogelijk was tijdens een concert zowel klassiek als jazz te spelen.
Keith Jarrett, een veelzijdig pianist, zei ooit dat het voor hem vrijwel onmogelijk was tijdens een concert zowel klassiek als jazz te spelen. © GETTY

Onderzoek: brein van een klassiek pianist werkt anders dan dat van een jazzpianist

Klassiek pianospel vergt een andere hersenactiviteit dan jazz. Dat blijkt uit een experiment van onderzoekers van het Max Planck Instituut in Leipzig.

Professionele pianisten die even goed jazz als klassiek spelen, zijn schaars. Wetenschappers zeggen hiervoor een verklaring te hebben gevonden: de hersenen van een ervaren jazzmuzikant werken anders dan die van een klassieke musicus.

De veelzijdige pianist Keith Jarrett zei ooit dat het voor hem vrijwel onmogelijk zou zijn tijdens een concert zowel klassiek als jazz te spelen. Omdat klassiek pianospel een andere hersenactiviteit vereist dan jazz. Onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Cognitieve en Neurowetenschappen in Leipzig geven hem gelijk.