De cover van Joris Verdin
De cover van Joris Verdin ©

L'Abbé Liszt zit vol rooms fondant

Cd (klassiek) - Joris Verdin

Halverwege zijn roemruchte carrière als pianovirtuoos en componist ontving de Hongaar Franz Liszt de lagere wijdingen, waarna hij dikwijls werd betiteld als l'abbé Liszt, hoewel hij in feite slechts subdiaken was.

L'abbé Liszt

Joris Verdin
Klassiek
Le Bricoleur

Het vaak religieus getinte werk uit deze tweede periode in zijn leven is onderwerp van een dubbel-cd waarop de Vlaamse organist Joris Verdin de hoofdrol speelt - al zijn de twee grote fugatische werken op het album eigenlijk nog van vóór die tijd en ook niet echt kerkelijk.

Het is jammer dat de akoestiek van de Saint-Sébastienkerk in Nancy wel erg gul meeklinkt in de opname, waardoor de muziek erg doezelig wordt. De tweede cd, opgenomen in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom, klinkt veel directer. Vooral de stukken waarop Verdin het harmonium bespeelt zijn glashelder, en dat geldt ook voor het vrouwenkoor van het ensemble Psallentes.

Wat minder is het vioolspel van Guido De Neve, wiens vibrato af en toe licht hysterisch aandoet.

Er zit veel rooms fondant in dit werk, maar de versobering die in Liszts laatste levensjaren inzette, leidt ook hier ten slotte tot een steeds spaarzamere, maar kernachtige expressie.