De Zwolse rappers Rico, Sticks en Typhoon trokken meer dan tienduizend hiphopfans naar Amsterdam Zuid-Oost.
De Zwolse rappers Rico, Sticks en Typhoon trokken meer dan tienduizend hiphopfans naar Amsterdam Zuid-Oost. © ANP

Hiphopshow Typhoon en Opgezwolle historisch maar niet legendarisch

Concert (hiphop) - Rico & Sticks x Typhoon

Vrijdag vond er in het Amsterdamse Ziggo Dome voor het eerst een volledig Nederlandse hiphopshow plaats, en hoewel de bovenste ring dicht bleef trokken de Zwolse rappers Rico, Sticks en Typhoon meer dan tienduizend hiphopfans naar Amsterdam Zuid-Oost.

Een geweldige prestatie, maar het was dan ook een affiche om van te smullen. Rico & Sticks die met hun OpgezwolleTotNu shows het hele jaar al groots vermaak leverden, samen met Typhoon die nog altijd zieltjes wint met zijn hiphop-soul-pop meesterwerk uit 2014 Lobi Da Basi. De drie Zwollenaren zijn verantwoordelijk voor de beste, meest opwindende en vernieuwende Nederlandse pop van de laatste vijftien jaar, en dat mocht best eens groots gevierd worden.

Hoe zielsverwant de drie rappers ook zijn, de muziek van Rico & Sticks en Typhoon is nogal uit elkaar gegroeid

Rico & Sticks x Typhoon. Ziggo Dome, Amsterdam, 9 december

Maar hoe zielsverwant de drie rappers ook zijn, de muziek van Rico & Sticks en Typhoon is nogal uit elkaar gegroeid. De harde, soms duistere beats waarmee Opgezwolle tien jaar geleden al zoveel indruk maakte op het album Eigen Wereld stonden haaks op de breed uitwaaiende blijmoedigheid die de grote band van Typhoon ten toon spreidde.

Door blokjes Rico & Sticks (met dj) af te wisselen met Typhoon leek het even alsof er twee concerten door elkaar liepen. Maar het pakte goed uit, de afwisseling werkte aanvankelijk wonderwel. De flow was goed al leek het Opgezwolle repertoire het meest aan te slaan. Gekkenhuis, met prachtig accordeonintro, Gerrit en de 'serenade aan het goede leven' zoals door Sticks bezongen in Spaanse Vlieg deden de zaal tot ver achterin de tribunes opspringen. Typhoon had zo zijn momentjes met fraaie versies van Liefste en Hemel Valt, maar hij was ook verantwoordelijk voor de grote weeffout vrijdag: het ten tonele roepen van Liesbeth List en Paskal Jakobsen. Zo zit je dan tegen een grote foto van Ramses Shaffy aan te kijken als zijn We Verschillen Niet wordt gezongen, en waan je je bij De Vrienden Van Amstel Live als er een polonaise versie van Iedereen Is Van De Wereld voorbij komt.

Iets minder gasten en meer geloof in eigen kwaliteiten hadden dit historische concert echt legendarisch kunnen maken

Doodzonde want Typhoon aan de ene kant en Rico & Sticks aan de andere kant waren juist zo goed bezig hun 'eigen wereld' neer te zetten en die functioneert prima zonder de zanger van Bløf. Het kwam goed met Strik Je Veter (lekkere beats van Kubus) en Typhoons eigen IJswater. En lieve help, wat hakten de sinistere beats van Hoedenplank er na drie uur spijkerhard in, maar iets minder gasten en meer geloof in eigen kwaliteiten hadden dit historische concert echt legendarisch kunnen maken.