De Britse singer-songwriter Ed Sheeran treedt op in de Amsterdamse Ziggo Dome in 2014
De Britse singer-songwriter Ed Sheeran treedt op in de Amsterdamse Ziggo Dome in 2014 © ANP

Ed Sheeran domineert Britse hitlijsten met 14 nummers in de top 15

Dat Ed Sheeran populair was, en van het Verenigd Koninkrijk tot de Verenigde Staten een megaster: dat wisten we al. Maar de officiële Britse singleshitlijst (Official Singles Chart) van deze week biedt een wel heel bijzondere aanblik. Op de plaatsen 1 tot en met 6 staan liedjes van Ed Sheeran, alle afkomstig van zijn nieuwe album ÷ (Divide).

Dan verschijnt op plek 7 een liedje van het Amerikaanse danceduo Chainsmokers, als eenzame dwarsligger. Daarna domineert Sheeran weer: de nummers 8 tot en met 15 zijn voor de singer-songwriter uit Framlingham, net als plaats 18 en 19.

Een artiest die met negen liedjes in de Britse top tien staat en met zestien in de top twintig: het is niet eerder vertoond. En Ed Sheeran zelf vindt het kennelijk ook een beetje beschamend. 'Ik ben er blij mee', liet hij afgelopen weekend in interviews weten, 'maar er is kennelijk iets vreemds aan de hand met het systeem van de hitlijsten'.

Daarin heeft hij gelijk. Vóór het tijdperk van Youtube en streamingdiensten als Spotify en Apple Music werd voor een notering in een hitlijst de verkoop en 'airplay' van een officieel uitgebrachte single gemeten. Tegenwoordig is de invloed van die airplay op bijvoorbeeld de radio verwaarloosbaar en zijn voor vrijwel alle hitlijsten vooral het aantal digitale streams van belang.

En daarmee doen dus alle afzonderlijke liedjes van Sheerans nieuwe album mee: ieder nummer kan afzonderlijk worden aangeschaft via iTunes en per stuk worden afgespeeld op Spotify en Youtube. En dat gebeurt met de liedjes van Sheeran dus zó vaak, dat hij vrijwel de hele top twintig heeft opgeëist.

Dat geeft nu een erg eenzijdig beeld van de Britse popsmaak, maar volgens de makers van de singleshitlijst is dit uitzonderlijke geval geen reden om de samenstelling van de charts te wijzigen. 'We kijken altijd naar de beste manieren om hitnoteringen te bepalen', verklaarde hitlijstdirecteur Martin Talbot aan de BBC. 'Maar we moeten na dit extreme geval niet overhaast onze methodiek gaan veranderen.'

Gelukkig voor Sheeran breekt de zanger ook de wat meer traditionele records. In de eerste week na de release van ÷ verkocht hij alleen in het Verenigd Koninkrijk al 672 duizend platen. Dat is net iets minder dan Adele, die van haar plaat 25 in één week 800 duizend exemplaren verkocht, maar Sheeran is wel de snelst verkopende mannelijke Britse solo-artiest uit de geschiedenis. En het succes van ÷ gaat de wereld rond. De plaat debuteerde op nummer één in de albumcharts van tientallen landen, van de Verenigde Staten tot Nederland, Australië en Taiwan. In Amerika verkocht Sheeran in een week bijna een half miljoen albums.

Heeft Ed Sheeran eigenlijk nog wat te wensen over, vroegen de Britse popmedia zich vorige week af. Dat heeft hij. Hij wil meer albums verkopen dan Adele, de enige soloartiest die de afgelopen tien jaar meer platen verkocht dan Sheeran. 'Ik zou mezelf tekort doen als ik haar niet als richtpunt zou nemen', zei Sheeran tegen het blad GQ Magazine.

Meer over Ed Sheeran

Ed Sheeran: 'Het opgeblazen celebrity-gedoe vind ik afgrijselijk'
Vandaag verschijnt het nieuwe album van superster Ed Sheeran. Om u een beeld te geven: zijn nieuwste liedje, Castle on the Hill, is op YouTube al meer dan 280 miljoen keer bekeken. De Volkskrant had een exclusief gesprek met de jonge Brit. Hoe denkt hij zijn carrière een vervolg te geven?

Recensie: Ed Sheeran speelt te veel op safe met voorspelbaar album
Behalve de succesvolste popster van dit moment is Ed Sheeran (26) ook de meest innemende. Een olijke, weinig te verbergen hebbende man die zichzelf niet al te veel op borst wil staan. Hij mag dan record na record breken op streaming-sites en in zijn eentje een heel Wembley Stadion in euforie brengen.

Van deze vijf liedjes wist u vast niet dat Ed Sheeran ze schreef
Het kan niemand ontgaan zijn: Ed Sheeran, de grote Britse hitmaker en hartenbreker, is terug. Morgen verschijnt zijn nieuwe plaat ÷ (spreek uit: Divide), na een lange sabbatical. Toch was Sheeran niet helemaal onzichtbaar in 2016, hij schreef grote hits voor anderen - zoals hij dat altijd in zijn carrière heeft gedaan.