Dua Lipa afgelopen jaar op het Nederlandse festival A Campingflight to Lowlands Paradise.
Dua Lipa afgelopen jaar op het Nederlandse festival A Campingflight to Lowlands Paradise. © ANP

Dua Lipa overschreeuwt zichzelf in kil optreden

Concert (pop) - Dua Lipa

Dua Lipa blijkt live nog niet te kunnen ontstijgen aan haar voorlopige rol als zangeres bij vet geproduceerde dance- en synthpophits.

Dua Lipa (**), pop.
Ronda TivoliVredenburg, Utrecht, 9/4.

Zangeres Dua Lipa kan niet méér van deze tijd zijn. Ze heeft een lekker diverse achtergrond (haar ouders emigreerden vanuit Kosovo naar Groot-Brittannië), ze viel op met coverclips op YouTube, deed modellenwerk en werd daarna groot in de pop met behoorlijk bonkende dancehits als Be The One, en van meer recente datum Scared To Be Lonely met Martin Garrix. Dus staat de popzaal Ronda in TivoliVredenburg zondagavond propvol, voor een eenmalige Nederlandse clubshow.

Die fijne entourage kan helaas niet verhullen dat Dua Lipa live niet goed is. De eerste twee nummers, Hotter Than Hell en Dreams, worden bot en kil vertolkt, door allereerst haar band van toetsenisten, basgitaar en live drums. De drummer slaat ongevoelig mee met de bassdrum van de ritmetrack en ook het levende baswerk weet in dit dansnummer geen millimeter funk te stoppen. De begeleiding is te log en vooral ook te hard en dat blijft de hele show zo.

Logisch dus dat Dua Lipa zichzelf overschreeuwt om maar boven die stug doorpompende band uit te komen. Het op plaat heerlijke dancenummer Blow Your Mind (mwah), met dat geinige kusje (mwah) in het refrein, wordt in de Ronda een vierkante trommelvliesverpletteraar, waaruit alle soul is verdwenen.

De stem van Dua Lipa krijgt geen moment de kans gewoon mooi en bijzonder te zijn

Doodzonde, want de stem van Dua Lipa heeft nu geen moment de kans gewoon mooi en bijzonder te zijn. Ze krijgt nog wel de kans zich te bewijzen, in de voor de verandering nu eens schaars begeleide ballad New Love. Hierin zou de zangkunst van Dua Lipa moeten zegevieren, maar dat gebeurt niet. Haar uithalen zijn hard en eigenlijk ook vrij gevoelloos.

Dua Lipa blijkt live nog niet te kunnen ontstijgen aan haar voorlopige rol als zangeres bij vet geproduceerde dance- en synthpophits. Haar talent, en dat heeft ze in overvloed, moet op een podium veel beter worden benut.