De Beren Gieren spelen wederom vrolijk met melancholieke ondertoon
©

De Beren Gieren spelen wederom vrolijk met melancholieke ondertoon

CD (jazz) - Dug Out Skyscrapers

Het Gentse pianotrio De Beren Gieren heeft nu al op enkele albums een mooie middenweg gevonden tussen speels en bedachtzaam. Hun composities geven alle instrumentalisten evenveel ruimte, ook op Dug Out Skyscrapers, waarop ieder nummer spannend wordt opgebouwd.

Dug Out Skyscrapers

Jazz (***)
De Beren Gieren
Sdban/NEWS

Pianist Fulco Ottervanger begint op het nieuwe album impressionistisch, waarna drummer Simon Segers aangename stoorzender is, voordat bassist Lieven van Pée echt onheil lijkt aan te kondigen.

Dan zijn we in het tweede en mooiste nummer Voorlopige Dagen, dat een zinderende spanningsboog kent. Heerlijk die aanloop en het zoeken van Ottervanger naar het juiste ontsnappingsmoment. Maar hij vindt het niet.

Zo gebeurt er in ieder stuk steeds net iets onverwachts, een beetje zoals we dat van The Bad Plus kennen. Terloops en doordacht tegelijk klinken de nummers die opnieuw Misha Mengelberg-achtige titels dragen als De Belofte Treurwals en Broensgebuzze 10. Diens geest is ook regelmatig in de muziek terug te horen. Vrolijk met een melancholieke ondertoon, en waar serieus altijd met een kleine kwinkslag.