Albumhoes
Albumhoes ©

Cameron Graves pepert ons zijn klassieke achtergrond wel erg in

Cd-recensie

Pianist Cameron Graves speelde een belangrijke rol op het onvolprezen album The Epic (2015) van saxofonist Kamasi Washington en was onlangs nog in Utrecht te zien op het Transition festival. Daar speelde hij als begeleider van een ander lid uit de band van Washington, bassist Miles Mosley.

Cameron Graves
Jazz
Planetary Prince
Mack Avenue/New Arts International

Kamasi Washington is nadrukkelijk aanwezig op het eigen album van Graves, Planetary Waves. Zijn tenorsax stuwt een nummer als Adam & Eve naar grote hoogten, waar de pianist zelf zich voor de zoveelste keer dreigt te verliezen in een bombardement aan arpeggio's en crescendo's.

Virtuoos allemaal, maar Graves pepert ons zijn klassieke achtergrond wel heel erg in. Hij laat zijn klavier net iets te hard en te druk klateren in composities die soms eindeloos door lijken te gaan.

Redding komt op die momenten behalve van Washington ook van bassist Thundercat en trombonist Ryan Porter. Graves is een geweldig pianist, dat had hij al op The Epic laten horen. Maar in een vrije rol wil hij net iets te veel tegelijk en moeten zijn maatjes uit Los Angeles hem tegengas geven.