Alice Coltrane brengt religieuze vervoering met haar soul en jazz
©

Alice Coltrane brengt religieuze vervoering met haar soul en jazz

CD (jazz) - The Ecstatic Music Of Alice Coltrane Turiyasangitananda

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw bracht jazzpianist en componist Alice Coltrane (1937-2007) een reeks cassettes met spirituele muziek uit. Ze verkocht de bandjes alleen in haar eigen Californische tempeltje, waar ze zich had teruggetrokken.

The Ecstatic Music Of Alice Coltrane Turiyasangitananda

Alice Coltrane
Jazz
Luaka Bop

Deze cassettes van de weduwe van John Coltrane zijn inmiddels peperdure collector's items, maar het Luaka Bop-label bracht een selectie uit op wat het eerste deel van hun reeks World Spirituality Classics is geworden.

Bezwerend zoemende synths, knisperende percussie, de monotone maar soulvolle stem van Coltrane zelf, al dan niet bijgestaan door een blijmoedig hare krisjna-achtig koor: het is bepaald geen alledaagse muziek. Maar gaandeweg is er geen ontsnappen meer aan en raak je in een diepe trance.

Alice Coltrane was met deze muziek, zoals op veel van haar platen, zoekende naar het hogere. Daar is vaak lacherig over gedaan, maar op de sterkste momenten voel je beslist wat de beste soul en jazz met je doet. Iets wat je religieuze vervoering zou kunnen noemen.