Weinig modeboeken die inhoudelijk zo sterk zijn als Mode & Kostuum
© rv

Weinig modeboeken die inhoudelijk zo sterk zijn als Mode & Kostuum

Modekeuze

Mode & Kostuum heet het modeboek van het Rijksmuseum. Het boek is stilletjes verschenen, een half jaar na de spectaculaire modetentoonstelling Catwalk waarmee het Rijksmuseum vorig jaar hoge ogen gooide. Eigenlijk is het zonde dat dit boek niet meer aandacht heeft gekregen, want het is een parel. Het is samengesteld door kostuumconservator.

Bianca du Mortier, die al ruim 35 jaar bij het Rijksmuseum werkt en een soort wandelende encyclopedie is. Over ieder kostuum uit de collectie - in het depot hangen zo'n drieduizend kledingstukken - heeft ze iets interessants te vertellen. In Mode & Kostuum staan tachtig bijzondere kledingstukken, van die van de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw tot een jurk van Yves Saint Laurent uit 1965.

Het is een boek voor liefhebbers en uniek in zijn soort

Het boek geeft een mooi overzicht van de Nederlandse mode door de eeuwen heen. Geen boek om in één ruk uit te lezen: het zijn tachtig losse verhalen met bijpassende foto's. Wie bedenkt dat het aankleden van de poppen een halve dag kost en het fotograferen van één kostuum een hele dag, snapt hoeveel werk er in dit boek zit. En dat zijn alleen nog maar de foto's. In de bijgaande teksten legt Du Mortier uit hoe vermogende Nederlanders stoffen en model kozen, wie de kleding maakte en bij welke gelegenheid een en ander werd gedragen. Het is een boek voor liefhebbers en uniek in zijn soort, want er zijn maar weinig modeboeken die inhoudelijk zo sterk zijn.

Mode & Kostuum van Bianca du Mortier, Nai010 Uitgevers/ Publishers, euro 39,95.