Modeblog: Gvasalia solliciteert naar een plekje op de rode loper
© Team Peter Stigter

Modeblog: Gvasalia solliciteert naar een plekje op de rode loper

In Parijs zijn de modeshows met de wintermode voor 2017-2018 in volle gang. Moderedacteur Bregje Lampe blogt dagelijks over de Show van de Dag. Vandaag: Balenciaga.

De meest invloedrijke modeontwerper van Parijs heet Demna Gvasalia en komt uit Georgië. Hij runt zijn eigen label Vetements en is sinds oktober 2015 creatief directeur van het Franse luxemerk Balenciaga, dat vandaag een show gaf.

De 35-jarige Gvasalia is een ingewijde in de modewereld: hij werkte eerder voor onder meer Martin Margiela (toen die nog betrokken was bij zijn eigen label) en Louis Vuitton. Voor zichzelf beginnen is een goede zet geweest, want het lijkt erop dat alles wat hij aanraakt in goud verandert. Dat geldt bijvoorbeeld voor de capuchontrui. Maar ook voor het windjack, een T-shirt met DHL-logo of een neonkleurige spandex legging met geïntegreerde schoenen. Dat zijn allemaal kledingstukken die dankzij Gvasalia enorm gewild zijn. In eerste instantie was zijn werk vooral een hit in modekringen, maar zo langzamerhand begint hij ook de massa te bereiken.

Kracht van het logo

Hij weet lelijke dingen cool te maken. En dat slaat aan. Met een uitgekiende mix van ontwerpskills, streetcredibility en marketing krijgt hij het voor elkaar om mensen 800 euro voor een capuchontrui te laten betalen.

Zijn kleding heeft een uitgesproken snit die modekenners aanspreekt: Gvasalia vergroot klassieke kledingstukken vaak uit en speelt met proporties en volume, net als Margiela in zijn hoogtijdagen. En hij kent de kracht van logo's: dit keer waren zelfs de nagels van de modellen en het vloerkleed dat dienstdeed als catwalk bedrukt met de merknaam Balenciaga. De collectie borduurde voort op die van vorig seizoen; denk aan oversized jassen, ruime gebloemde jurken en puntige laarzen. Maar dit keer liet Gvasalia ook een kleine couturecollectie zien, met onder meer grote ballonvormige jurken. Daarmee solliciteerde de ontwerper die momenteel het straatmodebeeld bepaalt, naar een plekje op de rode loper.