Zwerfjeugd wijst op hiaten in zorg

Als Richard (18) de zestienjarige Angela niet had ontmoet, zou hij nu nog steeds zwerven, autoradio's jatten, coke snuiven en vechten....

Van onze verslaggeefster

UTRECHT

Bij Angela en Richard lijkt de liefde de beste hulpverlener. Maar dit pas verloofde stel vormt een uitzondering. Want 65 procent van de thuisloze jongeren vindt dat er te weinig tijdelijke opvangplaatsen voor jongeren zijn en de helft laat weten dat het veel te lang duurt om via de hulpverlening een vaste woonruimte te vinden. Dat blijkt uit een enquête onder ongeveer 75 (ex-) thuisloze jongeren, die is gehouden in opdracht van het Nederlands Platform Zwerfjongeren (NPZ).

Deze organisatie, waarbij ongeveer dertig organisaties zijn aangesloten, heeft samen met de Sint Martinusstichting voor armoedebestrijding het congres georganiseerd. In een 'Motie van Waarschuwing', die aan burgemeester Opstelten van Utrecht werd overhandigd, willen de organisaties de politiek en het Nederlandse publiek bewust maken van de problemen waarmee thuisloze jongeren én de hulpverlening worstelen.

NPZ-voorzitter M. Schaap hoort nog al te vaak: 'Dakloze jongeren? Bestaan die dan?' Volgens hem komt dat door het vertekend beeld dat de media van thuisloze jongeren schetst. 'Ze portretteren deze jongeren als onverzorgde, verslaafde zwervers, terwijl dat doorgaans niet zo is.'

In Nederland zwerven zo'n zevenduizend jongeren op straat. Dat betekent dat ongeveer een op de 250 jongeren thuisloos is. En in de grote steden loopt dit percentage op tot een op de 150 jongeren, aldus Schaap.

Het NPZ wil duidelijk maken dat de instanties en regels complex zijn, en niet de jongeren zelf. Daardoor vallen er gaten in de hulpverlening. Daarom is organisatie van verschillende hulpverlening een noodzaak, blijkt uit de motie. Nu kan een hulpverlener er vaak alleen maar voor zorgen dat een jongere niet nog dieper in de put raakt. Dat blijkt ook uit de enquête. Want 60 procent van de jongeren vindt dat hulpverleners door gebrek aan kennis niet konden voorkomen dat zij thuisloos werden.

Schaap zegt dat de hulpverlening zelf initiatieven kan nemen om bijvoorbeeld de woningnood te ondervangen. Hulpverleners kunnen zelf projecten opzetten, zoals het Thuislozen Team, beter bekend als het T-Team, dat in Groningen heeft gedaan. Daar wonen ex-thuisloze jongeren in kleine wooneenheden met aan het hoofd een student als groepsbegeleider.

Daarnaast moet de lokale politiek oog krijgen voor de thuisloze jeugd, zegt Schaap. 'Het wordt te gemakkelijk ontkend. Juist gemeenten kunnen met woningbouwverenigingen in contact treden. Want thuisloze jongeren willen niets liever dan huisje, boompje, beestje.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden