Zwarte lijst in amateurvoetbal

KNVB wil met maatregel sociale klimaat op velden verbeteren...

Van onze sportredactie

Amsterdam Amateurvoetballers die zich schuldig maken aan ernstig wangedrag en daarvoor langdurig worden geschorst, kunnen gedurende hun straf geen lid meer worden van een andere vereniging. De KNVB heeft een ‘Lijst Landelijk Voetbalverbod’ ingevoerd om te voorkomen dat spelers die een jaar of langer worden uitgesloten alsnog lid worden van een andere vereniging die bij de KNVB is aangesloten.

‘De KNVB wil het sociale klimaat op de voetbalvelden verbeteren. De invoering van een landelijk voetbalverbod past in ons beleid om ongewenst gedrag in het Nederlands amateurvoetbal te bestrijden en herhaling te voorkomen’, zegt directeur amateurvoetbal Ruud Bruijnis van de KNVB over de nieuwe lijst.

Amateurverenigingen kunnen ook zelf spelers die als gevolg van wangedrag zijn geroyeerd aan de lijst laten toevoegen. De tuchtcommissie bepaalt vervolgens of een speler in aanmerking komt voor een landelijk voetbalverbod. ‘Op fysiek geweld tussen voetballers zoals slaan en schoppen, staat al een minimale straf van 12 maanden en dus automatisch ook het landelijke voetbalverbod’, aldus een woordvoerder van de KNVB.

Bij de amateurclubs bestond al langer de behoefte aan een databank van spelers die zich hebben misdragen. Een club die een speler straft, informeert doorgaans niet de KNVB en/of andere verenigingen. Hierdoor komt een gestrafte speler niet voor de tuchtcommissie en kan deze eenvoudig lid worden van een andere club en verder voetballen. ‘Door deze regel in te voeren, proberen we amateurclubs te stimuleren in het doorgeven van voetbal gerelateerd wangedrag.’

Het Nederlands amateurvoetbal werd de afgelopen weken opgeschrikt door enkele ernstige gewelddadigheden. In Simonshaven arresteerde de politie zaterdag een 28- jarige speler van SV Simonshaven op verdenking van zware mishandeling. Hij zou een tegenstander van FC Vlotbrug meermalen in het gezicht hebben geschopt. Een andere wedstrijd tussen RVW en FC Jeugd ontaardde afgelopen zondag in Heelsum in een massale vechtpartij. De politie moest eraan te pas komen om de orde te herstellen.

De KNVB benadrukt dat de Lijst Landelijk Voetbalverbod voldoet aan de wet bescherming persoonsgegevens en is goedgekeurd door het College bescherming persoonsgegevens (CBP).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden