Zwarte landarbeider schuldig aan moord op Terreblanche

Een rechtbank in Zuid-Afrika heeft een zwarte landarbeider vandaag schuldig bevonden aan de moord op een blanke boer op het Zuid-Afrikaanse platteland nabij Johannesburg. De uitspraak is de climax van een zaak die Zuid-Afrika twee jaar lang langs raciale grenzen tot op het bot verdeelde.

Leden van de Afrikaner Weerstandsbeweging verzamelden vandaag voor de rechtbank in Ventersdorp. Beeld ap
Leden van de Afrikaner Weerstandsbeweging verzamelden vandaag voor de rechtbank in Ventersdorp.Beeld ap

De feiten dateren uit april 2010. Twee jonge zwarte landarbeiders zouden hun blanke baas Eugène Terreblanche, toen 69, met een ijzeren staaf doodgeslagen hebben. Terreblanche stond bekend om zijn racistische standpunten. Hij was mede-oprichter van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), bekend om hun paramilitaire acties tegen zwarten en kleurlingen.

Het symbool van de beweging heeft veel weg van een swastika. Het doel van de AWB was om een volledig blanke republiek te stichten binnen de grenzen van Zuid-Afrika.

Aanhangers van de verdachten zingen en klappen wanneer deze de rechtbank in worden geleid. Beeld AP
Aanhangers van de verdachten zingen en klappen wanneer deze de rechtbank in worden geleid.Beeld AP

De moordzaak veroorzaakte heel wat controverse in het land. De verdachten, de indertijd minderjarige Patrick Ndlovu en de meerderjarige Chris Mahlangu, zouden Terreblanche gedood hebben tijdens een ruzie over onbetaalde lonen. Mahlangu werd vandaag veroordeeld voor de moord. Ndlovu werd slechts beschuldigd van inbraak met diefstal als doel. Hem werd geen moord ten laste gelegd.

De gemoederen liepen ook vandaag weer flink op. Voor de rechtbank in Ventersdorp, een plaatsje ten westen van Johannesburg, verzamelden zich zowel (blanke) aanhangers van Terreblanche als van de twee daders. De politie vreesde een uitbraak van geweld nadat de rechter het oordeel bekend maakte, maar zware rellen bleven vooralsnog uit.

Eugène Terreblanche in 1994 voor de vlag van de AWB. Beeld AFP
Eugène Terreblanche in 1994 voor de vlag van de AWB.Beeld AFP

Controversieel
De zaak kreeg ook internationaal aandacht vanwege de controverse rondom de figuur van Terreblanche. Deze werd zelf in 1997 al eens veroordeeld voor de poging tot moord op een jonge beveiliger en de aanranding van een zwarte pompbediende.

In beide zaken staken geruchten van seksueel misbruik door Terreblanche de kop op. Ook nu weer beweerden de daders van de moord te zijn misbruikt door hun broodheer. De verdediging beschuldigde de politie ervan het onderzoek naar de moord tegen te hebben gewerkt. Zo zouden onder meer getuigenissen over de aanwezigheid van sperma op het lichaam van Terreblanche kwijt zijn gemaakt.

De rechter negeerde de aanklacht van seksueel misbruik en veroordeelde de mannen voor wat in zijn ogen een uit de hand gelopen ruzie over geld was, waarbij alle betrokkenen veel alcohol geconsumeerd zouden hebben.

Eugène Terreblanche tijdens zijn vrijlating uit de gevangenis in 2004. Terreblanche zat zes jaar vast voor een poging tot moord en een aanranding. Beeld AFP
Eugène Terreblanche tijdens zijn vrijlating uit de gevangenis in 2004. Terreblanche zat zes jaar vast voor een poging tot moord en een aanranding.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden