Zware klus: de grote chocoladebiertest

Een fors alcoholpercentace en een uitgesproken smaak. Chocoladebieren proeven is hard werken.

De top 4 chocoladebieren van de V-test.

Chocola is lekker, bier is lekker, dus dan moet allebei tegelijk dubbel lekker zijn. Vraag: klopt de redenering? Het smaak-panel van V neemt de proef op de som met acht verschillende chocoladebieren. Niet echt een smakelijke klus voor de vroege ochtend, ondervinden Onno Kleyn (de Volkskrant), Raymond van der Laan (Volkskrant Magazine), Kees Raat (chocolatier) en Pepijn van der Waa (biersommelier).

De meeste chocoladebieren zijn zware jongens in het genre stout en porter, met donkere, geroosterde mouten, stevig bitter en een nog steviger alcoholpercentage. Het is echter niet het alcoholpercentage dat het panel dwarszit. 'Wat zit er nu in chocola dat je in bier kunt omzetten?', vraagt Kleyn zich af. Smeltgevoel? Dat heeft bier niet. Geur van gebrande cacao? Is er niet. Zoet? Bier is overwegend bitter. Kleyn: 'Dus wat is er nog chocolade aan dit bier?'

Net als bij wijnen wordt er bij bier weleens gesproken over chocoladetonen. Dat wil zeggen: een smaak die doet denken aan chocola. Bij de acht testbieren is er wel degelijk cacao aan te pas gekomen. Soms extract van cacaoboondoppen (Metropolitan), soms cacao nibs (Padrino chocolate vanilla).

Het panel komt tot een topvier en laat de andere bieren buiten de ranglijst. Op 1 komt Spanning en Sensatie van De Molen; zeer uitgesproken en zeker niet iets voor een beginnend bierdrinker. Van der Laan proeft een goede cacaosmaak en vindt dit bier samen met Ciel Bleu van 't IJ het lekkerst: veel body en prettig mondvullend. Kleyn constateert een rooksmaak en ook Van der Waa vraagt zich af of er geroosterde mout inzit. Hij vindt de balans niet helemaal in orde en voor hem komt de Chocolate Stout van Rogue het dichtst bij chocola in combinatie met smaken van karamel en Haagse hopjes.

Getest

(In alfabetische volg-orde; flesjes van 33 cl., tenzij anders vermeld)
Ceaux Mesjokke II Caocoa-weizen, 5%, euro 2,89
Erik's Bier Imperial Stoute Chocolade Bok, 9,5%, euro 4,80
Kasteel/Brouwerij Van Honsebrouck Barista Chocolate Quad, 11%, euro 2,40
De Molen Spanning en Sensatie, 9,8%, euro 4,50
Padrino Chocolate/Vanilla, 6,9%, euro 4,55
De Prael Metropolitan Cacao Beer, 7,4%, euro 3,25
Rogue Chocolate Stout, 5,8%, 65 cl. euro 9,10
't IJ Ciel Blue Imperial Stout, 10,2%, euro 3,15

Ciel Bleu scoort ook bij de anderen hoog, mede door de fijne schuimkraag en de volle geur. Op 4 eindigt de Chocolade Bok van de Diemens brouwer Erik's Bier, Van der Waa prijst de balans en de lekker nasmaak en Van der Laan de fijne geuren.

Als absolute misser wordt Barista Chocolate Quad aangewezen. Uit het glas komt een onnatuurlijk sterke vanille-koffieachtige geur. Van der Waa ervaart een 'hele neus vol Werther's boterbonbons', Kleyn en Van der Laan houden het op een asbaksmaak.

Een beetje vreemd, maar wel lekker

Raymond van der Laan testte bier met kaneel, pompoen en Earl Grey-smaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden