Zware criminelen vaak pas op late leeftijd de fout in

Starters in de georganiseerde misdaad zijn een stuk ouder dan gedacht, blijkt uit een onderzoek naar criminele carrières in Nederland.

Starters in de georganiseerde misdaad zijn een stuk ouder dan gedacht, blijkt uit een onderzoek naar criminele carrières in Nederland.Beeld anp

Een volwassen man met een baan en soms zelfs een gezin. Het lijkt niet de meest voor de hand liggende uitgangspositie om toe te treden tot een criminele bende, maar toch voldoen veel starters in de georganiseerde misdaad aan dat profiel.

Dit blijkt uit onderzoek van criminologe Vere van Koppen bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

Gemiddeld 24 jaar
Van Koppen, die 8 oktober promoveert aan de Vrije Universiteit, analyseerde de gegevens van ruim 1.600 daders met een veroordeling voor georganiseerde misdaad. Hieruit bleek dat zes op de tien veroordeelden pas als volwassene crimineel gedrag gingen vertonen. Met een leeftijd van gemiddeld 24 jaar stonden ze voor het eerst voor de rechter.

De onderzoeksresultaten breken met het heersende idee dat jeugdcriminaliteit de belangrijkste opstap is voor georganiseerde misdaad. Van Koppen: 'Politie en justitie richten zich met name op vroege preventie, omdat criminaliteit zich vooral jong zou openbaren. Nu blijkt dat de groep late starters zwaar wordt onderschat, met name in de georganiseerde misdaad.'

Naast statistische analyses hield Van Koppen ook diepte-interviews met veroordeelden voor drugs- en wapenhandel. Meer dan de helft belandde vanuit regulier werk op het criminele pad, soms pas als veertiger.

Van Koppen: 'Je bent een ondernemer met een paar loodsen en op een dag vraagt iemand 'joh, ik betaal je extra als ik deze pakketten bij je mag stallen'. Zo begint het vaak. Vanwege je werk ben je een interessante schakel in een crimineel netwerk. Vervolgens verleidt iemand je om mee te doen.'

Fascinerende nieuwe inzichten
Marieke van Schellen, criminoloog bij de Universiteit Utrecht en niet betrokken bij de laatbloeiersstudie, spreekt van 'fascinerende nieuwe inzichten over een onderbelichte groep misdadigers'. Ze ziet aanknopingspunten voor nieuw beleid bij politie en justitie, bijvoorbeeld door strengere controles in sectoren die aantrekkelijk zijn voor criminele bendes. De nieuwe studie is mogelijk ook aanleiding om het reclasseringsbeleid aan te passen.

Van Schellen: 'Reclassering werkt traditioneel met de drie w's: werk, wijf en woning. Die moeten helpen voorkomen dat gevangenen na vrijlating weer de fout in gaan. Veroordeelden uit de georganiseerde misdaad moet je wellicht juist omscholen zodat ze niet hoeven terug te keren in hun oude vakgebied.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden