Update

Zwaargewonde man ongeluk Raard overleden

Een van de mensen die gewond raakte door het ongeluk rond de jaarwisseling in Raard (Friesland), is dinsdagavond overleden. Het gaat om een 59-jarige man uit Raard. Dat meldt de gemeente Dongeradeel, waar Raard deel van uitmaakt. Burgemeester Waanders betreurt het grote verlies voor de hechte dorpsgemeenschap en betuigt haar medeleven aan zijn naasten, zo liet zij weten.

Er liggen nog twaalf gewonden van het ongeluk tijdens de jaarwisseling in het Friese dorpje Raard in het ziekenhuis. Twee van hen zijn er zeer slecht aan toe.

'Het nieuwe jaar is op een afschuwelijke manier begonnen', zei burgemeester Marga Waanders eerder vandaag op een persbijeenkomst. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Van de zeventien slachtoffers (zestien volwassenen en een 10-jarig kind) zijn er 'vier of vijf' in de loop van de nacht en dinsdagmorgen weer naar huis gegaan, onder wie het kind. Voor enkele kinderen uit Raard is opvang geregeld, omdat hun beide ouders in het ziekenhuis liggen.

In de nacht van oud en nieuw reed een vrouw uit Dokkum in op een groep van zo'n veertig mensen die naar een nieuwjaarsvuur keken. Omstanders zeggen dat er zoveel gewonden zijn gevallen, omdat de kijkers op de weg stonden en niet op een pad dat de weilanden in leidt. Op het pad stonden ze volop in de rook en daarom zouden ze op de doorgaande weg zijn gaan staan. De 42-jarige bestuurster van de auto die samen met drie kinderen terugreed naar Dokkum, heeft de groep te laat opgemerkt. De politie gaat uit van een ongeluk. Wellicht was ze verblind door het vuur en had ze slecht zicht door het slechte weer. Technisch onderzoek moet daar meer over duidelijk maken.

Waanders benadrukte dat er geen opzet in het spel is geweest en dat de vrouw die drie kinderen (onder wie een kind van haarzelf) in de auto vervoerde, geen alcohol had gedronken. De vrouw is uitgebreid verhoord en dinsdagmiddag weer vrijgelaten, maar ze blijft wel een verdachte.

Shock
De meeste mensen willen niet praten en trekken zich terug in de huiskamers, soms met de gordijnen gesloten. Het dorp is in shock. Johan Rozendal (46) zat thuis toen het ongeluk gebeurde. Hij was niet naar het nieuwjaarsvuur gegaan, zijn zoon wel. Die kwam hem halen. 'Het was een slagveld, veel verslagen mensen, gewonden.' Hij heeft zo veel mogelijk geholpen, in afwachting van de hulpdiensten.

Bijeenkomst
Een besloten bijeenkomst in het dorpshuis voor de 200 inwoners van Raard, is vanmiddag druk bezocht. Daar was ook burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel (waar Raard onder valt). 'Het was goed om er te zijn en het verdriet te delen', zei ze.

Paniek
In het dorp was na het incident sprake van enige paniek omdat familie van slachtoffers vaak niet wist naar welke ziekenhuizen de gewonden waren gebracht. Waanders: 'Nu dringt het besef door, men is erg terneergeslagen en er is veel verdriet.'

De burgemeester prees de hulp en inzet van de inwoners, die de hulpverleners 'heel goed hebben geholpen zonder iemand voor de voeten te lopen'. Waanders noemde de hulpverlening 'snel en adequaat'. Gemeente, kerk en school gaan deze dagen bekijken welke hulp verder nodig is. 'We zullen er voor ze zijn', zei de burgemeester.

Medeleven
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft dinsdag zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van het verkeersincident in het Friese Raard.

Opstelten sprak van een uitermate droevige samenloop van omstandigheden. Hij wacht het onderzoek verder af. Wel heeft hij contact gehad met de burgemeester van de gemeente Dongeradeel, waaronder Raard valt.

Beeld anp
Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel en teamchef Tsjipke Hijlkema van de politie Fryslan tijdens de persconferentie Beeld ANP
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.