Zuurkool

Zuurkool is een tovergroente. Je legt fijngesneden witte kool met wat zout in een vat, daar ligt het een tijdje te gisten en het verandert uiteindelijk vanzelf in frisse vitaminerijke kost, goed tegen scheurbuik en winterdepressies....

Sylvia Witteman

Gelukkig is ook kant-en-klare zuurkool spotgoedkoop en lekker. Neem de gewoonste zuurkool die te koop is: zaken als wijn, kruiden of, God betere het, ananas, kun je beter zelf toevoegen. Of weglaten, in het geval van ananas.

Van die zuurkool kun je stamppot maken. Kook de kool en de aardappels dan wel apart, want als je ze samen in een pan doet, worden de aardappels niet gaar. Dat komt door het zuur uit de kool. Eet er nu eens niet van die sponzige fabrieksrookworst bij. Stamppot is zo goedkoop dat je je best een goede, grove worst kunt permitteren, van een slager met een hart en een varken met een opgewekt humeur. En trouwens, het hoeft niet met worst: zuurkool kan ook met kip, lam, gans of fazant. Er bestaat zelfs een recept voor appeltaart met zuurkool. Dat klinkt heel vies, maar het valt reuze mee: je proeft niets van die zuurkool. Maar ja, dan kun je natuurlijk net zo goed gewone appeltaart bakken, en de zuurkool bewaren voor een stoofpot.

Neem een grote zware pan, zet hem op een zacht vuur en doe er een flinke klont vet in. Het liefst ganzevet, dat is bij poeliers te koop, maar ook (kippen)jus van gisteren is goed. Laat in het vet drie grote, gesnipperde uien en een paar in plakjes gesneden tenen knoflook langzaam zacht worden. Haal de uien uit de pan, voeg nog wat vet toe en bak daarin op hoog vuur ongeveer een kilo in stukken gesneden vlees naar keuze: wat schouderkarbonade, wat spekblokjes, wat kip.

Zoek in de ijskast naar restjes salami en ham, doe die er ook bij. Laat alles een paar minuten braden, roer goed. Doe de uien terug in de pan. Gooi er een kilo uitgeknepen rauwe zuurkool bij en een halve fles lekkere droge witte wijn, bijvoorbeeld riesling of chardonnay. Maal er een heleboel verse zwarte peper over en voeg jeneverbes, laurier, karwijzaad en een blikje tomatenpuree toe. Extra lekker wordt het met een handje gedroogde paddestoelen, en een glaasje jenever kan ook geen kwaad, een voor de kok en een voor de pan.

Laat dit alles zeer lang en zacht stoven met het deksel op de pan. Het liefste drie uur, maar in noodgevallen is een uur genoeg. Voeg in geval van droogkoken extra wijn of water toe. Er mag ook nog wat extra ganzevet bij. Dien op met knapperig brood of puree. Er is genoeg voor twee dagen, en dat is maar goed ook, want morgen is de stoofpot nog lekkerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden