Zure soep uit Polen


Ingrediënten



200 gram roggemeel, liefst grof
drie tenen knoflook
een pond aardappels (geschild en in blokjes gesneden)
1 ons ontbijtspek, klein gesneden
vier hardgekookte eieren (in kwarten)
2 kuipjes zure room
bosje dille en/of bieslook


Als u bent uitgekeken op de Kaaimaneilanden of de stacaravan in Drenthe, moet u ook eens naar Polen gaan. Men vindt daar van allerlei dat op vakantie goed van pas komt: mooie natuur (ooievaars talrijk als mussen), aardige mensen, goedkoop, lekker eten, en een interessante, zij het bijzonder ingewikkelde en hier en daar nogal droeve historische achtergrond. Wat dat laatste betreft; de beroemde havenstad Szczecin (Stettin), ooit mooi en rijk, werd in de Tweede Wereldoorlog dusdanig grondig gebombardeerd dat het er nog steeds niet uit te houden is van winderige, onherbergzame lelijkheid. Gaat u dan liever naar Gdansk (Danzig). Ook daar was na de oorlog weinig van over, maar de Polen hebben de boel knap gerestaureerd. Ze kunnen het dus best, als ze maar willen. Gdansk is mooi en gezellig, en doet het toetreden van Polen in de Europese Unie vol vertrouwen tegemoet zien. Sowieso maakt Polen een indruk van bedrijvig ondernemerschap en snel toenemende welvaart, al kan het een duwtje in de rug natuurlijk best gebruiken.

Nog een tip: de Poolse kust is prachtig, met mooie witte stranden en duinen vol merkwaardige, nerveus rennende vogeltjes. Maar ga er niet in april naar toe, want dan vriest het er, zoals ik helaas aan den lijve heb ondervonden. Een wandeling van een kwartier was wel de limiet, waarna je in een café soep moet eten en wodka drinken om op te warmen. Gelukkig is die soep erg lekker; hij heet Zurek en smaakt dan ook aangenaam zuur.


Bereidingswijze

Maak eerst een zuurdeegpapje: kook een liter water en laat het afkoelen tot lauw. Doe het in een grote, schone glazen pot met het roggemeel, drie tenen geplette knoflook, een theelepeltje zout en een theelepeltje suiker. Dek de pot af met een schone theedoek, en laat alles staan gisten bij kamertemperatuur. Een snee zuurdesembrood erbij bespoedigt het proces. Probeer na vijf dagen hoe het spul ruikt; het moet een prettige, zure geur zijn, niet schimmelig. In het laatste geval opnieuw beginnen.

Doe de zuurdeegpap door een zeef in een pan, doe er een liter water bij, het spek, het laurierblad en de in dobbelsteentjes gesneden aardappels. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn. Voeg zout en peper toe. Haal de pan van het vuur, doe de stukken ei er in en roer de zure room erdoor. Schep in kommen en knip over elke kom wat bieslook of dille.

Polen laten soms ook nog verse of gedroogde paddestoelen meekoken met de soep, ook wel wortel of andere groente, en gebruiken in plaats van spek vaak een Poolse witte worst, die in Nederland niet te koop is. Maar de soep is niet aan strenge regels gebonden; ik at er zeker vier varianten van, die allemaal erg lekker waren.


Meer over