Zuid-Holland/Zeeland

Langs het Natuurpad in Hoek van Holland is een zoemsteen geplaatst, een grote kei met een rond gat. Wie zijn hoofd er in steekt, merkt hoe geluid kan vervormen....

Lange-afstandsloper Theo Ovink heeft, gespreid over twee vakanties, een van de zwaarste, maar ook mooiste stukken gelopen van de internationale wandelroute E4. Ovink koos voor het gedeelte dat over Kreta loopt. In Males, bijna aan het eind van zijn tocht hield de markering op en werd de hitte te groot.

Ovink vertelt op vrijdagavond 8 oktober over zijn ervaringen bij het NIVON in Leiden, Middelstegracht 85.

Nrd-Brabant/Limburg

Op vrijdagavond 8 oktober wordt het wandelevenement de Nacht van Weert gehouden. Er zijn routes uitgezet van 10, 15, 20 en 30 kilometer. De VVV in Weert (0495-53.68.00) raadt wandelaars aan bijtijds plaats te reserveren. Inschrijving kost ¿ 5.

Het jaarlijkse Poppentheaterfestijn in Volkel (gemeente Uden) heet op zondag 3 oktober gewoon Theaterfestijn. Het festival is in vijf jaar tijd sterk gegroeid. Er treden straatartiesten op bijvoorbeeld en er staan attracties, zoals een ouderwetse spiegeltent. Locatie is Park Hemelrijk. Toegang ¿ 2,50.

Tot eind oktober zijn kunstobjecten te zien in De Maashorst, een voormalig productiebos dat geleidelijk wordt getransformeerd tot een natuurlijk bos. De kunst is neergezet op open plekken. De VVV in Oss (0412-63.36.04) heeft een routebeschrijving gemaakt.

In de Meierij - grofweg de driehoek tussen 's-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven - gaan de komende week bijzondere bedrijven open voor kleine groepen bezoekers. Ze kunnen rondkijken bij een particuliere wijngaard in Sint-Oedenrode, op stap met een Schijndelse schaapherder of rondkijken op bijzondere boerderijen.

De activiteiten zijn gegroepeerd in vier dag-arrangementen die in prijs variëren van 32 tot 70 gulden. Informatie: VVV 's-Hertogenbosch, 0900-11.22.334.

Het museum Scryption in Tilburg heeft voor middelbare scholieren het computerspel Race against Machines. Tot en met 24 oktober mogen ze proberen te ontsnappen uit een virtueel kantoor waar alles fout gaat. Het spel kan groepsgewijs worden gespeeld, maar daarvoor is reserveren noodzakelijk (013-580.08.21).

Het spel is onderdeel van de tentoonstelling 1-0, waar het Scryption laat zien hoe computers handgeschreven tekst kunnen lezen en bijvoorbeeld postcodes. Het Scryption bezweert dat het voor 0-1 de allernieuwste computers in huis heeft gehaald.

Utrecht/Noord-Holland

De laatste zondagswandeling die de VVV in Utrecht dit seizoen organiseert, wordt morgen gelopen. Het thema is architectuur. Er is volgens de VVV veel meer te bewonderen dan alleen de Domtoren. Vanaf 10 uur zijn kaarten te krijgen bij Stadskasteel Oudaen aan de Oudegracht 99. Deelname kost ¿ 10. De wandeling begint om 10.30 uur.

Drenthe/Overijssel

De museumboerderij Eungs Schöppe in het Twentse Markelo exposeert tot en met 31 oktober antieke en moderne quilts en stukken patchwork. 'Quilten' is populair. Volgens het museum telt het quiltergilde in Nederland 13 duizend leden.

Groningen/Friesland

Het Natuurmuseum Groningen (Praediniussingel 59, Groningen) heeft de komende week kinderactiviteiten opgezet rond één thema: hoe blijven dingen bewaard in de natuur en hoe gaat dat in een museum?

Morgen en volgende week zondag kunnen kinderen van 8 tot 12 uur op speurtocht door een expositie over de ijstijd om tot slot een eigen mammoet te maken. Woensdagmiddag mogen ze experimenteren met fossielen of helpen bij het schoonmaken van opgezette dieren. Voor reserveringen, prijzen en openingstijden: 050-367.51.70.

De vereniging Heemschut stelt zaterdag 2 en zondag 3 oktober de monumentale boerderij Oosterheerdt open voor het publiek. De boerderij is onderdeel van het park Nienoord in Leek met zijn park en monumentale gebouwen. Nienoord is bekend van het Nationaal Rijtuigmuseum. In het museum is een tentoonstelling over pony's en buiten zijn er demonstraties ponyrijden.

Gelderland/Flevoland

De ANWB-tentenshow wordt vandaag en morgen gehouden, als gewoonlijk in het Larserbos (bij Lelystad). Tussen 10 en 17 uur is er een mogelijkheid om bijna alle tenten te zien die in Nederland te koop zijn. Voor kinderen zijn er aparte activiteiten.

Niet alle tentenmakers doen mee. De Waard in Uden, die 'het Larserbos' te commercieel van opzet vindt, houdt vandaag en zondag van 10 tot 17 uur een eigen show op de Veluwe, in het recreatiecentrum De Paasheuvel in Vierhouten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden