Column Ibtihal Jadib

Zou het helpen: harder intrappen op jongeren die al in het verdomhoekje zitten?

Doorgaans probeer ik politiek Den Haag zo veel mogelijk te vermijden, omdat ik mijn tijd graag opgewekt en nuttig besteed. Helaas schreeuwen de hoge heren onvermoeibaar om aandacht, de ene stommiteit na de andere uitroepend. Ik zie dat gedrag ook bij mijn zoontje, die net riep om een giraffenijsje. Nadat ik hem vragend was blijven aankijken, grinnikte hij: ‘O nee, dat kan helemaal niet!’ Ik had zijn suggestie ook direct kunnen afschieten, door te zeggen dat de productie van giraffenijs een smerig en weinig diervriendelijk gedoe zou zijn, met een erg teleurstellend resultaat. Maar ik vind het beter als je iemand motiveert zélf tot de juiste inzichten te komen in plaats van klakkeloos te corrigeren. Dus daar gaan we dan, meneer Dijkhoff.

U wilt criminaliteit dubbel bestraffen in achterstandswijken, waar meer dan de helft van de bewoners uit niet-westerse allochtonen bestaat. Dit zou die wijken moeten helpen, evenals uw voorstel om kinderen verplicht naar de opvang te sturen, zodat zij niet pas op hun 4de Nederlands leren. Nu wil het toeval dat ik een niet-westerse allochtoon ben die pas op haar 4de Nederlands heeft geleerd. Eén van mijn eerste herinneringen is dat ik speelde met mijn overbuurmeisje. Ik herinner me dat zij niet begreep wat ik zei en dat ik dat frustrerend vond. Haar moeder vertelde mij jaren later dat ik als 3-jarige zwijgend bij hen thuis op een stoeltje had gezeten, verbaasd luisterend naar hun vreemde klanken. In een volgende herinnering zie ik mezelf in de kleuterklas, ik moet 4 zijn geweest. Van een taalbarrière is in die herinnering geen sprake meer, ik begreep de juf toen ze zei dat we gingen tekenen en blij reikte ik naar de kleurpotloden. Het is mij een raadsel wanneer ik Nederlands heb geleerd en hoelang ik daarover heb gedaan. Maar kleuters leren vrij snel een nieuwe taal. Mijn Marokkaans is inmiddels belabberd, waardoor mijn kinderen opgroeien met Nederlands als moedertaal. Daar hebben ze vooralsnog weinig aan, want bij ons in de speeltuin wemelt het van de expats, die uitsluitend Frans of Engels spreken. De kinderopvang in onze wijk heeft dat opgelost door internationale groepen te creëren waarin de leidsters geen Nederlands spreken. Wat vindt u daarvan?

Dan uw goede bedoelingen ten aanzien van die dubbele strafmaat. Wat ik mij afvraag: met hoeveel niet-westerse allochtone jongeren heeft u gesproken? Weet u wat het met hen doet dagelijks in een groep te worden geplaatst die iedereen ‘mislukt’ noemt? Bij de jongeren die u aanhaalt, lijkt het kwartje in hun leven eindeloos nét de verkeerde kant op te vallen. Hun ouders zijn nét niet goed in opvoeden, hun docent heeft nét geen zin meer in een lastige puber, hun sollicitatiebrief wordt nét iets sneller in de prullenmand gegooid, de politie houdt ze nét iets sneller aan dan anderen, het OM besluit ze nét wat eerder te dagvaarden en de reclassering rapporteert nét wat afwijzender. De aaneenschakeling van negativiteit is duizelingwekkend. Zou het helpen: harder intrappen op jongeren die al in het verdomhoekje zitten? Volgens mij zijn er aardig wat onderzoeken gedaan naar de (uitblijvende) effecten van harder straffen, die kunnen uw ambtenaren vast voor u opzoeken. Maar goed, ik ben al lang blij dat u probleemjongeren uit de criminaliteit wilt helpen, dat is heel nobel. Alleen, was dit het beste wat u kon bedenken? Of zit er misschien nét iets meer in het vat?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden