Zorginspectie stelt onderzoek in naar 'duivelsuitdrijver'

AMSTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar de directeur van een kliniek die kinderen behandelt tegen occultisme. De directeur en psycholoog, Rob Hondsmerk, vertelde in diverse media over patiënten die bezeten zijn door de duivel en naar zwaveldamp ruiken.

© colourbox

Hondsmerk is boegbeeld van Stichting De Hoop, een reguliere instelling voor geestelijke gezondheidszorg, met name gericht op christelijke patiënten. Hij beschreef in het Reformatorisch Dagblad hoe hij een bezeten jongen van 8 tot rust bracht. 'Uit de mond van de jongen kwam een zwavelgeur. Hier was duidelijk sprake van een confrontatie met het rijk der duisternis.' De jongen was naar hem toe gebracht tijdens een christelijk festival, en moest in bedwang worden gehouden door vier volwassen mannen.

'Ik heb gebeden: Heer, U bent sterker dan de machten der duisternis. In Uw Naam beveel ik hem met rust te laten. De jongen kwam tot rust en ging een kwartier later aan mijn hand mee naar zijn ouders.'
Hondsmerk is geregistreerd GZ-psycholoog, gespecialiseerd in kinderen en jongeren. 'Wij zijn bekend met zijn uitspraken en gaan onderzoeken in hoeverre deze passen bij zijn beroepscode', zegt een woordvoerster van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In die code is de 'beroepsethiek' verwoord, waaraan gz-psychologen zich moeten houden. Hierin staat onder meer dat de psycholoog werkt volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, en zich niet laat leiden door zijn 'zakelijke, persoonlijke, religieuze, politieke of ideologische belangen'.
Stichting De Hoop is een reguliere instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Dordrecht. In dit centrum worden onder anderen kinderen behandeld die 'occult belast' zijn. De moordenaar van de Urker jongen Dirk Post wilde in De Hoop behandeld worden, omdat het als enige een christelijke visie heeft op genezing. Onder christenen leeft een toenemende zorg over de krachten van het kwade, al dan niet ontstaan door het spelen van occulte spelletjes.

Niet alleen christenen

De instelling is niet alleen op christenen gericht. De Hoop heeft een
24-uursopvang voor kinderen en jongeren met acute psychiatrische problemen, biedt ambulante (verslavings)zorg en heeft sinds kort een centrum voor opvoedproblemen, Family Care, dat poliklinieken opent in het hele land. 'Ik merk steeds meer dat de bijbelse principes voor de opvoeding ontzettend relevant zijn', zei Hondsmerk daarover deze week in het Reformatorisch Dagblad.

In een uitzending van Radio 1 vertelde de psycholoog donderdag dat één op de zestien kinderen die hij als psycholoog ziet, bezeten zijn. Hondsmerk zelf kon donderdamiddag geen reactie geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden