180 gradenWillemijn Verloop

‘Zonder lef gaan we niks veranderen’

De oprichter van War Child, Social Enterprise NL en Social Impact Ventures Willemijn Verloop (49) veranderde van mening over durfkapitaal.

Willemijn Verloop. Beeld Ivo van der Bent
Willemijn Verloop.Beeld Ivo van der Bent

Oude standpunt

‘De durfkapitaalwereld bestaat uit sprinkhanen en roofridders die bedrijven leegvreten en dan weer weggaan. Ze streven eigenbelang na op de korte termijn, creëren geen echte waarde en hebben nauwelijks oog voor de lange termijn, menselijk belang en duurzaamheid.

‘De goededoelenwereld waarin ik me bevond, stond daar ver vanaf. Je kijkt wel naar sectoren waarvan je verwacht steun te krijgen, maar op deze doelgroep was ik niet gericht. Een groot deel van de financiële wereld draagt bij aan de kloof tussen rijk en arm, dat staat haaks op waar ik mee bezig was.’

Kantelpunt

‘Ik ben altijd op zoek geweest naar vernieuwende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken en ging me verdiepen in sociaal ondernemen: ondernemers die de wereld willen verbeteren, die hun ondernemerschap inzetten voor het creëren van maatschappelijke waarde. Overheden en goededoelenorganisaties doen belangrijk werk op dat gebied, maar zijn zelden degene die innovatie brengen.

‘En juist die innovatie hebben we hard nodig als we een leefbare wereld willen creëren voor iedereen. Typisch aan een ondernemer is dat ie lef heeft en niet denkt in problemen, maar in mogelijkheden. Die ziet bijvoorbeeld de talenten van mensen met een beperking, of ziet kansen in de energietransitie. Daarmee zijn impactgedreven ondernemende modellen een belangrijke aanvulling op overheden en filantropie.

‘In 2012 hebben we Social Enterprise NL opgericht, het Nederlandse netwerk van sociaal ondernemers en twee jaar later Social Impact Ventures, een impactinvesteringsfonds. De overstap van de goededoelenwereld naar de wereld van impactinvesteren betekende voor mij ook een omslag in het denken over durfkapitaal. Want om de impact van sociale ondernemingen te vergroten en ze sneller te laten groeien, is onder andere een groeikapitaal nodig dat naast financieel rendement ook vooral maatschappelijke impact wil creëren. Ik ontdekte dat durfkapitaal, zeker gericht op sociale en duurzame innovaties, weinig voorhanden was.’

Nieuwe standpunt

‘Durfkapitaalstromen zijn misschien wel een van de belangrijkste game changers van de toekomst. Overheden bewegen te langzaam als het gaat om het bereiken van een inclusieve, circulaire industrie. Kapitaalstromen kunnen dat versneld mogelijk maken, door meer investeringen in bedrijven die de wereld een stukje mooier maken in plaats van in fossiele brandstoffen, vervuiling en uitbuiting.

‘Ongeveer eenvijfde van het wereldwijd belegde vermogen is nu verantwoord, maar dat zijn vooral veilige beleggingen. De beweging is er dus al, maar moet ook meer in durfkapitaal plaatsvinden, dat moet mainstream worden.’

Effect

‘Met ons impactinvesteringsfonds willen we bewijzen dat impact creëren en financieel rendement hand in hand kunnen gaan. Dat het creëren van maatschappelijke waarde niet ten koste gaat van rendement, maar dat die bedrijven uiteindelijk sterker zijn omdat ze zich op de lange termijn richten en omdat ze winst creëren voor iedereen. Je kijkt als impactinvesteerder dus niet alleen naar risico en rendement, maar ook naar impact. Die impact moet wel meetbaar zijn, en dat kan door de gewenste uitkomsten te kwantificeren. Als je bijvoorbeeld investeert in meer kansen voor mensen met een beperking, moet je daarna wel kunnen meten hoeveel vaste banen er zijn gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking.

‘Een investering is altijd een risico, het heet niet voor niets durfkapitaal. Maar zonder lef gaan we niks veranderen. Daarom hebben we koplopers nodig die bewijzen dat het kan en dat consumenten er ook voor willen betalen. We investeren bewust in bedrijven die impact willen creëren die verder reikt dan hun eigen onderneming. Als je investeert in een bedrijf dat digitaal onderwijs voor jongeren mogelijk maakt, is het uiteindelijke doel dat dat model wordt gekopieerd en iedere jongere wereldwijd digitaal onderwijs krijgt.

Een bekend voorbeeld is Tony's Chocolonely, dat er niet alleen zelf naar streeft eerlijke, slaafvrije chocola te produceren, maar bewust investeert om anderen daarin mee te trekken, met als doel de hele cacaoketen slaafvrij te maken, met een leefbaar inkomen voor de boer.

‘Mijn ambitie is om steeds meer succesvolle ondernemende oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen, en ervoor te zorgen dat niet alleen ons eigen impactfonds succesvol is, maar dat we echt een grotere beweging in gang zetten. Dus dat sociale ondernemers over een aantal jaar een ruime keuze hebben waar ze hun durfkapitaal kunnen vinden om te groeien. En bovenal dat impact de nieuwe norm wordt: dat investeerders, ondernemers, overheden en het grote publiek alle bijdragen aan een economisch systeem dat gericht is op maximalisatie van maatschappelijke waarde.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden