Zomerse ovengroenten met dille

Ovens, het zijn ondingen. Zaterdag hadden mijn nicht, haar slager en een lamsbout een ernstig meningsverschil over temperatuur en gaartijd, wat leidde tot te rauw vlees. Deze kilo, zo had de slager gezegd, werd het mooist als je het eerst 35 minuten op 150 graden liet garen, en daarna nog 10 op 190 graden. Dat was al behoorlijk krap; mijn kilo's hebben meer hitte of tijd nodig. Maar vervolgens ging na die 35 minuten de oven open om er een schaal voorgegaarde aardappels bij te zetten.

Ingrediënten

Voor 4 personen:
1 struik bospeentjes
500 g vastkokende aardappelen
5 stengels bleekselderij
8 eetlepels olijfolie
100 ml witte wijn
1 venkelknol, grof gesneden
2 tenen knoflook, geplet en gesneden
2 rode uien, zeer grof gesneden
bosje verse dille, gesneden
Oven open = hitteverlies. Aardappels erbij = nog meer hitteverlies. Verder is een oven niet opeens 190 graden als je hem daar op instelt. En erger nog: wie zegt dat hij 150 was als je hem op 150 graden zette? Ik heb ooit geïnvesteerd in dure apparatuur die exact doet wat hij moet doen, maar dat werd door de verkoper gebracht als iets héél speciaals. Nichts decenniaoude Siemens was misschien wel tientallen graden kouder dan waar de knop op stond.

Maar ovens zijn te temmen. De secuurste manier om vlees te braden is een kerntemperatuurmeter gebruiken; mechanische zijn voor een paar euro te koop maar gaan vlot kaduuk, elektronische vergen een iets grotere investering. En er zijn oventemperatuurmeters. Kosten weinig en zijn goud waard. Waar een stuk gebraad nog een kern heeft waarvan je de temperatuur kunt meten, hebben stukjes groente dat niet. Althans, dat slaat nergens op. Kijk naar dit ovenbaksel van zomergroenten waarmee ik het huisgezin verblijdde.

Boen de worteltjes schoon en snijd ze in twee of drie stukken. Snijd de aardappels met schil en al in forse blokken. Schil met een dunschiller de ribben van de selderij (die kunnen draderig zijn) en snijd hem in stukken van een centimeter of 3. Meng met olie en zout in een ovenschaal, schenk de wijn erbij, dek af met aluminiumfolie. Doe in de oven.

Voorverwarmen hoeft niet, zet hem op 200 graden en laat hem zijn werk doen. Bak 20 minuten. Doe de venkel, knoflook en de ui erbij, hussel, dek weer af en bak 20 minuten. Haal de folie weg en bak tot het leuk kleurt; nog eens een kwartier. Meng met de dille en serveer. Ik at er gegrilde karbonaadjes bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden