Zomerse bieren voor onder een zakkende zon

Warme dagen, koele bieren. Kenner Raymond van der Laan koos er uit het immense aanbod zes die zich prima voelen onder een hete, langzaam zakkende zon. Plus de alternatieven voor als die ene net uitverkocht is.

Beeld Thinkstock

Oude Geuze Boon

Wordt wel de champagne onder de bieren genoemd. Geuze is het bier dat bekend is uit de Belgische Zennevallei, onder Brussel. Daar laat men het bier niet ondergisten, niet bovengisten, maar spontaan gisten. Gistcellen uit de lucht - Brettanomyces, Brett voor intimi - doen hun werk om de suikers in het bier om te zetten in alcohol en koolzuur. En dat doen ze zo goed dat er geen suiker meer overblijft in het bier.

Door oude en jonge lambiek te mengen ('steken' op zijn Vlaams) en een nagisting op de fles - daar komen die champagneflessen om de hoek kijken - wordt de geuze gemaakt. Het vinden van de juiste balans is de kunst van de geuzesteker, die als taak heeft uit jonge en oude lambiek de perfecte geuze te blenden.

Frank Boon uit Lembeek is een van de grotere producenten van geuze en kriekbieren. Zijn Oude Geuze Boon doet het uitstekend bij gerechten die een fris zuurtje kunnen gebruiken: vis, zeevruchten (mosselen), licht vlees, maar ook als aperitief of bij kaas. Complex van smaak, tintelend zuur, fruitig. De kenmerkende hopbitterheid in het bier is ver te zoeken.

Alternatief
3 Fonteinen Oude Geuze, Hanssens Artisanaal Oude Gueuze

Prijs: euro 3,40 (37,5cl)

Jaipur X

Vrijwel elke bierbrouwer heeft tegenwoordig een India Pale Ale, IPA, in het assortiment. U zou het verhaal al best weleens gehoord kunnen hebben: over de ale die extra sterk wordt gehopt om de lange reis vanuit 18de-eeuws Engeland naar de Indiase koloniën te doorstaan. Hop is immers het conserveermiddel in bier.

Daarnaast is het de leverancier van aroma's. IPA's zitten tjokvol hop en dat betekent dat het bier behave bitter ook zeer smaakvol is. Om die bitterheid en smaak in het bier te krijgen, heeft een brouwer keuze uit tientallen hopsoorten.

We kiezen hier voor de Jaipur X, van het Engelse Thornbridge uit Derbyshire. Wat een ongelooflijke gelaagdheid in deze knaller van een IPA, met dank aan hoppen als Centennial, Ahtanum en Chinook. Zo vol van smaak; het is eigenlijk zonde om deze naast je bord Chicken Tikka Masala te zetten. Drink hem dus zo en waan je op een Engels tall ship op weg naar Calcutta.

Alternatief
Brewdog Punk IPA, Brew By Numbers 05|xx serie

Prijs: euro 5,75 (50cl)

Aotearoa

Pils zoals pils is bedoeld, is knisperend, verfrissend, dorstlessend, droog, met een fatsoenlijke lading hop. Dat betekent dat je van flesjes die voor 40 cent of minder worden verkocht meestal niet al te veel kunt verwachten. Zoals met zoveel zaken is de waar naar zijn prijs. Beter drink je water dan een brouwsel waar de ingrediënten slechts overheen zijn gevlogen.

Gelukkig zijn er voldoende craft brouwers die hun neus níét ophalen voor deze klassieke bierstijl. Uitgevonden in de Bohemen in Tsjechië, waar het bier bij lage temperaturen werd vergist. De gisten drijven niet op het bier in wording, maar liggen op de bodem van de kuip. Ondergistend bier dus. Dat proces duurt langer dan bij bovengisting, maar maakt ook de kans op verrassingen in het eindresultaat kleiner.

Naparbier uit Spanje is een van die brouwerijen die graag vooroplopen in de revolutie tegen het vlakke massapils. Deze Aotearoa heeft de geur van een weiland vol boterbloemen, gevolgd door een al even bloemige smaak, die lang blijft hangen.

Alternatief
Pilsner Urquell

Prijs: euro 2,99 (33cl)

Deetz

Kölsch is warm-weer-bier bij uitstek. En dat komt door de manier waarop het wordt gemaakt. Het is een bovengistend bier gemaakt met pilsmout, en rijpt na de gisting verder bij lagere temperaturen. De missing link tussen onder- en bovengistend bier, als het ware. Het resultaat is een licht, droog, fris bier met wat meer aroma en pit dan een pils.

Echte Kölsch komt uit Keulen en kent een bescherming als regionale specialiteit, maar er wordt overal in Kölsch-stijl gebrouwen. Bijvoorbeeld bij Bevog, de bier-hipsters uit het diepe zuiden van Oostenrijk. De Sloveense brouwmeester Vasja Golar omzeilde de bureaucratie in zijn vaderland door net over de grens in Bad Radkersburg zijn brouwketels neer te zetten. Nog geen drie jaar bezig produceert hij een compromisloos repertoire aan bieren. En daarbij hoort Deetz, een hoppige Kölsch. Een weelderig boeket van hopbloemen, gelardeerd met citrusvruchten. Ideaal bij salades en lichte maaltijden.

Alternatief
Gaffel Kölsch, De Prael Johnny/Bitterblond, Thornbridge Tzara

Prijs: euro 3,60 (33cl)

Lost Meridian Wit

Zaten we nog niet zo lang geleden aan het witbier-met-een-schijfje-citroen, groot gemaakt door brouwerij De Kluis uit Hoegaarden, nu is dat toch een beetje sneu, als een telefoon met uitschuifantenne. De brouwer van De Kluis, Pierre Celis, vertrok in de jaren negentig na de verkoop van zijn brouwerij naar de VS en begon daar opnieuw. Zijn Celis White werd een bescheiden succes, maar inmiddels weet wel elke Amerikaanse bierliefhebber (en brouwer) wat witbier is.

Zoals Base Camp Brewing uit Portland, Oregon. Die stopt zijn bier in blikken die eruitzien alsof ze bedoeld zijn voor een trektocht door de Rocky Mountains. Compleet met landkaart-print. De inhoud is al net zo bijzonder. Troebel lichtgeel, fijne bubbeltjes, soepel drinkend, knarsend schuim, friszuur in de mond. Laat het schijfje citroen maar achterwege. Neem in plaats daarvan een goed gevulde picknickmand met clubsandwiches, pastasalade en, vooruit, sushi.

Alternatief
St. Bernardus Witbier, Struise Witte, Magic Rock Clown Juice

Prijs: euro 7,25 (50cl)

FF Lekker met je bek in het zonnetje

Soms wil je wel bier, maar niet te veel alcohol. Alcoholvrij is ook weer zo wat - het moet wel naar bier blijven smaken. Precies daarom zie je tegenwoordig 'sessionbier' opduiken: bier met luttele procenten alcohol; bier waarvan je er een paar kunt hebben zonder een knal te krijgen.

Brouwerij Het Uiltje uit Haarlem heeft dat bier. Waarom ze het die even zotte als opvallende naam hebben gegeven? Gewoon, omdat het zo lekker nergens op slaat, is de voornaamste motivatie. Maar laat u zich hierdoor niet afleiden. Achter de etiketten van bijvoorbeeld 'F*ck de kerstboom staat in de fik' en 'Oh buurman wat doet u nu' zitten puike bieren. Zo ook deze 'ff lekker met je bek in het zonnetje', die de beoogde gelegenheid voor het degusteren ervan direct duidelijk maakt. De 3,6procent alcohol wordt vergezeld van geuren als lychee en ananas, en smaken als citroen en grapefruit; een verfrissing waar toch de smaak van bier aan mag zitten.

Alternatief
vandeStreek Factor 4

Prijs: euro 2,49 (33cl)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden