Zomerdrank: cocktails met mezcal

Een zorgvuldig gekozen professioneel amateurpanel test zomerdrank. Deze week: cocktails met mezcal.

Deze week drinken we mezcal, het verfijnde en volwassen broertje van tequila. In tegenstelling tot dat laatste drink je mezcal niet met zout en citroen en sla je het niet in één keer achterover om vervolgens hard schreeuwend halsoverkop een toilet op te zoeken.

Mezcal nip je. Of, zoals vandaag, gebruik je om zomerse cocktails mee te maken. Net als vorige week maakt Tess Posthumus , de beste vrouwelijke cocktailmaker ter wereld, de drankjes (de recepten staan in haar boek Cocktails met Tess) en leert ze ons tegelijkertijd lessen van levensbelang. Zoals dat een worm in een tequila- of mezcalfles onzin is; dat stamt uit de tijd dat mensen een worm in de fles deden om te laten zien dat het alcoholpercentage klopte en de drank niet was aangelengd met water. Dat gezegd hebbende.

I: Paloma

Handig om te weten: mezcal heeft een nogal aanwezige rooksmaak, die je altijd wel blijft proeven en waar je wel een beetje van moet houden. Vandaar dat de Paloma (45 ml mezcal, 120 ml grapefruitsoda, 15 ml limoensap) wisselend ontvangen wordt. 'Een kampvuur in je mond', roept iemand. 'Dit doet me een beetje aan rookworst denken', verpest iemand anders bijna de hele test. De grapefruitsmaak is op een prettige manier aanwezig. Echt een drankje dat je ontdekt als je ergens op vakantie bent. 'Hier wil ik heel veel van drinken.'

Gemiddeld cijfer 7,5

Beeld .

II: Smokey Margarita

Een klassieker, lieveling van in het wit geklede Bloemendaalgangers. Alleen dan dus rokerig. Tess maakt de cocktail met 45 ml mezcal, 30 ml Cointreau, 30 ml limoensap en 1 eetlepel suikersiroop. En een half randje zout; dat hoort er weliswaar niet op ('was ooit om de smaak te verdoezelen'), maar sommigen vinden het lekker. 'Heel hard zuur met die rook erdoorheen', 'heel zuur, heel lekker'. Maakt met of zonder zout nog verschil? 'Met zout is-ie ook lekker, maar dan is het gewoon met zout. Het doet er niets voor.' Oké dan. Het inhoudelijkste jurycommentaar: 'Het zurige en het rokerige gaan precies goed bij elkaar, bijna als een akkoord.'

Gemiddeld cijfer 6,7

Beeld .

III: Old Fashioned

De cocktail der cocktails: 60 ml sterke drank, 2 scheutjes Angostura-bitter, 1 eetlepel suikersiroop en ijs. Voorwaarde is wel dat je sterke drank van uitmuntende kwaliteit moet zijn. En dat is niet per se het geval met de mezcal die wij voor ons hebben staan. Maar goed, niet zeuren maar drinken. Er vallen veel krachttermen. 'Wordt je hier nou echt fucking dronken van?' 'Fucking sterk', proest iemand. 'Als je op een huisfeestje bent en alle drank is op, drink je dit.' Na de subtielere Margherita en Paloma, valt de Old Fashioned een beetje uit de toon. 'Niet echt gezellig meer.'

Gemiddeld cijfer 5,4

Het V-Zomerzomerdrankjespanel is zorgvuldig samengesteld uit amateurkenners in de gedaante van redacteuren, chefs, vormgevers, een restaurateur en misschien ook wel een BN'er.

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden