Zoetzuur- kruidigpittig

Ik ben niet van de jams. Dat is me veel te mierig, ik krekel gewoon van dag tot dag, denk pas 's middags of hooguit 's ochtends wat we 's avonds gaan eten en huppel dan naar de winkels. Ik maak geen voorraden voor barre tijden, voor mij dus geen jammakerij. Daarbij komt dat dat geconfituur altijd om zoetigheid draait en daar taal ik niet naar.

Beeld thinkstock

Ingrediënten

500 gram ongekookte rode bieten

350 gram friszure appels, geschild en in heel kleine blokjes

250 gram uien, fijngesnipperd

250 ml appelazijn

200 gram suiker

1 tl zout

2 sinaasappels

3 cm verse gember, geschild en fijngeraspt

2 tl venkelzaad, even gekneusd in de vijzel

1 tl garam masala (Indiaas specerijenmengsel)

mespuntje cayenne- of chilipeper (facultatief)
Hoewel, nou ja, kijk, zoet is natuurlijk toch een smaak die meedoet. Aziatisch eten bijvoorbeeld bevat dikwijls suiker, omdat ze daar binnen elk gerecht en het geheel van gerechten een balans zoeken van smaken. Een uitstekende aanpak. Vandaar dat ze geen echte toetjes kennen, geen laatste zoete gang, hooguit wat vers fruit. Chutney is dan ook een gerecht, geen broodsmeersel. Een gerecht dat samen met de andere op tafel een aangenaam palet maakt. Vandaar ook weer dat chutney niet alleen maar zoetzuur is, zoals jam, maar zoetzuurkruidigpittig, met misschien nog een bittertje erbij ook. Mooi!

Bij de antipakjesavondmatinee waar ik vorige week ook over berichtte, doopte ik een proeflepeltje in een pot opmerkelijke chutney, gemaakt door Lot Oostveen. Ze had nog een stel smaken, maar deze, van rode biet, overtrof alles. Prachtig spul, zeker ook voor bij wildbraad of patés, met de Kerst. Met Lots instemming en iets ingekort:

Was genoeg potten en deksels in de afwasmachine om 1.400 ml chutney in te doen. Pak de bietjes in aluminiumfolie en bak ze in een uurtje gaar in de oven op 175 graden. Laat afkoelen tot lauw. Pel ze en snijd ze in kleine blokjes.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in stukjes. Boen de sinaasappels schoon, rasp de oranje schil (niet het wit) eraf en pers ze uit. Doe azijn, suiker en venkelzaad in de pan, verwarm en roer tot de suiker is opgelost. Voeg dan sinaasappelrasp en -sap, uien, appel- en bietenblokjes toe en laat 45 minuten pruttelen. Voeg dan de garam masala (van mij mag er nog een snuf chilipeper bij) toe en kook al roerend tot de chutney niet meer van de achterkant van een lepel glijdt.

Verdeel heet over de potten, draai de deksels goed aan en zet een half uur op hun kop. Nu komt het belangrijke, volgens Lot: laat minstens 2 weken rijpen voor de ware smaak. Gekoeld een paar maanden houdbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden