Zoete rijsttimbaaltjes met verse dadels

Onno Kleyn


Ingrediënten


Voor 4 personen
10 verse dadels
2 eetlepels rum
3 dl volle melk
60 gram dessert- of risottorijst
1/2 vanillepeul
50 gram poedersuiker
minisnufje zout
1 eidooier
4 dessertschaaltjes of siliconen muffinvormpjes
30 gram gepelde walnoten
1 eetlepel honing


Bereiden (bijna 2 uur + 4 uur koelen):

1. Ontpit de dadels en snijd ze in de lengte aandunne reepjes. Houd 2 eetlepels apart en meng de rum door de rest.

2. Breng de melk met de vanillepeul aan de kook enstrooi er de rijst in. Laat afgedekt op laag vuur en een verdeelplaatje gaarworden in 35 à 45 minuten (proeven). Meng er na een half uur de poedersuiker,het zout en 2 eetlepels van de dadelreepjes door. Vis de vanillepeul uit derijst, snijd hem in de lengte open en schraap de zaadjes eruit; doe die bij derijst.

3. Zet de oven aan op 140 graden. Laat de rijst 10minuten afkoelen en meng er dan de eidooier door.

4. Vet dessertschaaltjes in (siliconenvormpjeshebben dat niet nodig)en vul ze met rijst. Zet de timbaaltjes in een ovensleein de oven. Giet een laagje kokend water in de slee tot 2 cm hoogte. Laat een half uurbakken. Laat afkoelen en zet minimaal 4 uur in de koelkast.

5. Snijd de walnoten in de lengte in tweeën. Doeze met de honing in een koekenpannetje en verhit. Schep om tot de honing ietskaramelliseert en opdroogt. Laat afkoelen.

Serveren:

Meng de dadels met de noten. Stort de timbaaltjeselk op een bord. Misschien is het nodig om ze met een dun langs de rand los tesnijden. Garneer met het dadel-notenmengsel.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden