Zoet zonder suikers

Rioja schonk restaurant Oxfords bij de Stilton parfait, een Casa de la Reina Crianza 2001. Rode wijn bij kaas, dat lijkt een open deur, maar zo is het niet....

Onno Kleyn

Maar dit was geen Stilton. Dit was een Stiltonparfait. Een gerecht waarin de scherpe kanten van de kaas waren afgeslepen door de toevoeging van roomkaas en groene kruiden. Maar het opvallendst was de jam van rode port, die godzijdank niet te zoet was. En dus was de keus voor een rode wijn verdedigbaar, vooropgesteld dat hij voldoende zuren bevat (voor de balans met de kaas) en een mild zoete indruk maakt. Een Rioja Crianza valt in die categorie. De term Crianza betekent dat de wijn minimaal twee jaar gerijpt is, waarvan minstens zes maanden in eikenhouten vaten. In Spanje gebruikt men van oudsher Amerikaans eikenhout, dat een nadrukkelijke vanillegeur geeft, veel meer dan Frans eiken. Samen met de ronde smaak van de gebruikte druivensoorten, garnacha (grenache in Frankrijk) en tempranillo, krijgt de wijn een zeer ronde smaak die tegen het zoet aanzit, ook al is hij droog.

Deze Casa de la Reina Crianza is een wijn van de Bodegas Franco-Españolas, een bedrijf dat aan de oorsprong stond van de wijnindustrie in de Noord-Spaanse Riojastreek. Aan het eind van de 19de eeuw werden de wijngebieden in Frankrijk verwoest door de phylloxera, een uit Amerika afkomstige druifluis. Om geen nee te hoeven verkopen, gingen wijnhandelaren uit Bordeaux op zoek naar alternatieven. Die vonden ze in de Rioja, waar de druifluis nog niet was aangekomen (wat later wel zou gebeuren). In 1890 richtte Frédéric Anglade Saurat met Spaanse partners de Bodegas Franco-Españolas op.

Als u nu meteen een fles Casa de la Reina Crianza wilt aanschaffen, hebt u een probleem: hij wordt uitsluitend aan de horeca geleverd. Maar niet getreurd, er zijn alternatieven. Albert Heijn heeft voor iets minder dan vijf euro de Berberana Carta d’Oro Crianza 2003, en voor nog een euro minder vind je bij Plus de uitstekende Castillo de Moral Crianza 2001. Die komt weliswaar uit de Valdepeñas, maar qua smaak valt hij in dezelfde categorie als de Rioja. En als u geen Stiltonparfait hebt gemaakt: deze wijnen smaken uitstekend bij lamsvlees, uit de oven of van de grill.

Onno Kleyn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden