'Zoekraken brief over Bouterse is raadsel'

Een aaneenschakeling van rare, vreemde zaken, zo heeft een advocaat het onderzoek naar het Surinaamse drugskartel en de hoofdpersoon Desi Bouterse al genoemd....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Hoe dit heeft kunnen gebeuren, is volgens Justitie een raadsel. De brief is met de diplomatieke post meegegaan. Dat weet Justitie zeker. Vorige week vrijdag had hij in Paramaribo moeten zijn. Maar daar is de brief nooit aangekomen.

De Nederlandse ambassadeur in Paramaribo trof het schrijven van de minister vorige week niet bij zijn post aan. Daardoor heeft hij het verzoek van minister Sorgdrager nog niet persoonlijk aan minister Sjak-Shik kunnen overhandigen. Er gaat nu een nieuwe brief uit.

Door het zoekraken van de eerste brief gaat de tijd wel dringen. Een Nederlandse onderzoekscommissie wil Bouterse en vier andere verdachten in deze drugszaak tussen 15 en 26 juni horen. Om de reis en de verhoren goed te kunnen voorbereiden wil minister Sorgdrager daarom voor 1 juni van haar Surinaamse collega weten of de onderzoekscommissie welkom is. Nu de brief nog moet worden overhandigd, heeft Sjak-Sikh niet veel tijd om over het verzoek na te denken.

Justitie wil niet zeggen wat Nederland gaat doen als Suriname de onderzoekscommissie niet toelaat. De advocaten van de verdachten willen deze vijf getuigen graag horen. Een mogelijkheid zou zijn om Bouterse en de andere getuigen een vrijgeleide te geven, zodat ze hier niet kunnen worden opgepakt. 'Pas als het antwoord nee is, komt de volgende stap', aldus de woordvoerder van Justitie.

De opmerking over 'de aaneenschakeling van rare, vreemde zaken' was van advocaat G. Hubers uit Rotterdam. Hij doelde daarmee onder meer op het opduiken in zijn dossier van twee namen van getuigen die anoniem hadden willen blijven.

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil hierover opheldering krijgen van Sorgdrager. Het CDA vraagt de minister of de getuigen door dit voorval in gevaar zijn gebracht. Ook willen de christen-democraten van de minister weten of de zaak tegen Bouterse hiervan schade ondervindt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden