Zoeken

Soms met drie man op rij in rechte lijn door het weiland, soms een man alleen die zigzagt. Op zoek naar kievitseieren....

Kievitseieren worden als iets bijzonders beschouwd. Dat was ook in vorige eeuwen zo. 'De eieren van verschillende vogels verschillen slechts zeer weinig is samenstelling, doch de meeste zijn minder algemeen verkrijgbaar en daardoor te hoog in prijs, zoodat de kievitseieren zelfs als een luxe-artikel kunnen gelden.' Schreef A.J.C Schneider in Onze voedingsmiddelen (1896).

Over de kooktijd van een kievitsei werd verschillend gedacht. Wannee kookte ze twee minuten. 'Leg ze dan dadelijk op een schaaltje, waarop een gevouwen vingerdoekje en wat waterkers' (1910). A. G. L. Westenberg in het Nationaal Kookboek (1893) waarschuwt; 'Het koken der kievitseieren moet voorzichtig in zijn werk gaan, daar de schaal zeer broos is. Gewoonlijk doet men wat hooi in het pannetje, bevochtigt ze met koud water, zet ze te vuur en laat ze 6 à 8 minuten koken. (...) Kievitseieren zijn een luxe-gerecht. Vergeleken met kippeneieren is de qualiteit niet van dien aard, dat zij de hooge prijzen, die er voor besteed worden, rechtvaardigen.' Een kippenei kostte in die tijd 5 cent, een kievitsei 20 cent of meer.

Johanna Rijneman beveelt in De bekwame Keukenmeid (1909) vijf minuten in kokend water aan ('en dient ze voor met versche boter'). Maar H. Davidis gebruikt er in haar Keukenboek (1867) weer twee minuten voor. Catharina Zierikhoven vindt in Volkoomen Neerlandsch Kookkundig Woordenboek (1791) kievitseieren iets voor 'lekkerbekken'. En die willen ook in de winter kievitseieren kunnen eten; 'Laat kievitseieren, die wel versch zijn, kooken: doch vooral voorzichtig, dat er geen de minste kneuzing aankoome, dewijl zij tot dit gebruik dan geheel ondienstig zijn: legt ze voort in potjes, giet er boomolie op, dat ze ter deegen bedekt zijn, bind er voorts een drooge blaas over, en zet ze op een koele plaats weg: dusdaanig kunnen zij lange duuren: wanneer men ze wil gebruiken, veegt men er ter deegen de olie af, legt ze in een kom met kookend water, waar na men ze met schaal en al voordischt, en een ieder zal niet anders kunnen zien nog proeven, of het zijn versche eieren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden