Lezersbrieven Donderdag 8 november

Zo sus je je geweten

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 8 november.

Vrijwilligers geven sportlessen aan kinderen in een schooltje in Zambia, 2015. Beeld An-Sofie Kesteleyn

Nooit gedacht dat ik het met de VVD eens zou zijn. Wybren van Haga wil paal en perk stellen aan weeshuistoerisme (Ten eerste, 7 november). Onder het mom van iets goeds doen voor een ander is werken in een arm weeshuis of het helpen in een krakkemikkig ziekenhuisje in Azië of midden-Amerika populair onder jongeren. Om daarna backpackend feest te vieren tijdens het tussenjaar.

Ze kunnen genieten van een wereldreis nu hun geweten gesust is door de aflaat van twee weken hulpervaring bij weeskinderen. Terwijl in eigen land genoeg te doen is aan vrijwilligershulp (eenzame ouderen of vluchtelingen helpen).

Dat hoorde ik Van Haga niet voorstellen.

Albert Jan Bosch, Groningen

Hunkerend

Schokkend, de foto’s van kinderen die hopen in aanmerking te komen voor het kinderpardon (Ten eerste, 7 november). De, bijna volwassen, hunkerende uitstraling is beschamend. Als betrof het een sollicitatie: neem mij, ik ben leuk, aardig, een belofte.

Iedereen met een beetje realiteitszin weet dat het beleid geen 180 graden zal keren.

Het is natuurlijk een zwaktebod om te zeggen dat je ook niet weet hoe het dan zou moeten, maar om dan maar onbezonnen iets te doen is ook geen goed plan.

Zet de kinderen niet in; dat gaat over alle grenzen van fatsoen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Tielke Engels, Tilburg

Onschuldige kinderen

Ik begrijp best dat staatssecretaris Harbers niet zo heel veel opheeft met ouders die tegen beter weten in zelfs na vijf jaar procederen toch blijven azen op een verblijfsvergunning, lees ik in de Volkskrant van 7 november.

Voor kinderen ligt dat anders, beaamt ook hij.

Om die reden zou je kinderen van ouders, indien zij langer dan vijf jaar kunnen en willen procederen, het ouderlijk gezag moeten ontnemen en deze kinderen moeten onderbrengen bij pleeggezinnen. De gezinnen uit D66- en ChristenUnie-kringen zullen hen naar verwachting met open armen willen ontvangen.

Tegelijkertijd zal er door de overheid moeten worden gewerkt aan het inkorten van asielprocedures naar vijf jaar of veel korter. De stroom asielpleegkinderen droogt dan vanzelf weer op.

Het was gisteren de laatste dag van de week van de pleegzorg. Het zou symbolisch zijn als Nederland nu zijn warme kant eens zou laten zien. Kinderen zijn in deze zaak onschuldige slachtoffers.

Kees de Jong, Utrecht

De Geldmaat

Aaf heeft gelijk, Geldmaat is een hopeloos woord voor buitenlanders (V, 7 november). Bovendien ‘bekt’ het niet: het achtervoegsel ‘-maat’ kom je meestal tegen in woorden die eindigen op ‘-omaat’. Waarom niet gekozen voor euromaat? Het enige dat het ding immers kan leveren zijn euro’s.

Rien Brongers, Bunne

Pinnende bejaarden

De column van Aaf lees ik als bejaarde altijd met plezier . Maar nu vliegt ze toch even flink uit de bocht als ze de geldautomaat ‘vriend voor bejaarden’ noemt. En hoe ze over die bejaarden schrijft. Wat stigmatiserend! Eigenlijk zelfs wel een beetje beledigend voor oudere mensen.

Mevr. M. Daalberg (75 jaar), Epe

Beetje wrang

Ik vind een gele geldautomaat prima, maar een smiley als logo vind ik een beetje wrang voor mensen met geldproblemen. Serieus. Als je geld hebt, is zo’n automaat een feestje. Zit je in de schulden, dan word je er telkens door uitgelachen.

Rian Visser, kinderboekenschrijver, Haarlem

De nationale navel

Het NOS Journaal is de laatste tijd verworden tot een opsomming van tenenkrommende onderwerpen uit de nationale navel, in plaats van een exposé van het wereldnieuws. Bijna standaard komen tegenwoordig voorbij: een grote brand; een afrekening in het criminele circuit; de uitkomst van een of ander onderzoek; een rechtbankverslag (met meestal iemand ter plaatse!); gevonden drugsafval, enzovoorts.

De oogst van zondag 4 november, 18.00 uur: 1. Pakkans wegpiraten; 2. Steekpartij in Breda; 3. Noodweer Sicilië; 4. Protest sluiting Slotervaart ziekenhuis (voor de zoveelste keer); 5. Uitvallen licht bij Feyenoord-VVV; 6. Weer.

Ik kan het amper nog met droge ogen aanzien en aanhoren. Verlos ons toch van dit no news. Wij moeten ons schamen als je het afzet tegen de nieuwsrubrieken van de Duitse en Britse zenders. Hoe kunnen wij zorgen voor een andere redactie, die onderwerpen selecteert die er toedoen en ons zicht geeft op wat er in de wereld speelt?

Ik begin in ieder geval maar eens met deze brief.

Atze van Wieren, Groningen

Meten is weten

In ons land wordt vaak verontwaardigd gereageerd op vervuiling veroorzaakt door westerse bedrijven in derdewereldlanden. Met Tata Steel - in handen van een Indiaas bedrijf - krijgen we een koekje van eigen deeg en dat slikken we ook nog ( O&D, 6 november). Er zou eens onderzoek moeten worden gedaan naar de intensiteit waarmee longkanker en longemfyseem voorkomen in plaatsen als Beverwijk en Wijk aan Zee onder de rook van Tata Steel.

De cijfers zouden weleens heel schokkend kunnen zijn.

Prof. dr. H.C. Tijms, Santpoort-Zuid

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden