Zo'n Duits meisje, dat kan nooit goed gaan

Rabat Marokko beleefde afgelopen weekeinde een primeur: voor het eerst trad een westerling toe tot de koninklijke familie. Moulay Ismail, een neef van de Marokkaanse koning, trad in het huwelijk met Anissa Lehmkuhl, dochter van de voormalig militair attaché op de Duitse ambassade in Rabat....

Greta Riemersma

Het huwelijk leidde meteen tot een rel. Terwijl Ismail zaterdagavond met zijn hoogblonde bruid aan het dansen was op het huwelijksfeest in Rabat, stond in de krant Akhbar Alyoum een cartoon over hem. Daarop stond hij afgebeeld met een Marokkaanse vlag waarop de gebruikelijke vijfpuntige ster is veranderd in een Davidster.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken greep onmiddellijk in. Dit is een aanslag op het respect dat de koninklijke familie verdient, een aanslag op het symbool van de natie en bovendien duidt het gebruik van de davidsster op flagrante antisemitische neigingen van de tekenaar, aldus het ministerie.

Akhbar Alyoum is voor de rechter gedaagd, zowel door het ministerie als door Moulay Ismail. Bovendien verschijnt de krant sinds dinsdag niet meer; de redacties in Rabat en Casablanca zijn afgesloten door de politie.

Vriend en vijand in Marokko vinden het verwonderlijk dat de krant deze cartoon heeft geplaatst. Akhbar Alyoum is dit jaar begonnen als een fris, kritisch, nieuw medium. Hoofdredacteur Taoufik Bouachrine en de tekenaar Khalid Gueddar zeggen nu dat de bewuste ster geen davidsster is. Degene die het verschil niet ziet, heeft een ‘visuele afwijking’, aldus Gueddar in El País.

Maar Marokkaanse opiniemakers nemen daar geen genoegen mee; zij veroordelen unaniem het gebruik van de davidsster. Collega-journalisten zijn wel kritisch over de snelle sluiting van de kantoren van Akhbar Alyoum.

Nog voordat de cartoonrel was losgebarsten, roerden voor- en tegenstanders van het huwelijk zich al in de Marokkaanse media. Volgens voorstanders is het prachtig dat de leden van het Marokkaanse koninklijk huis in toenemende mate hun eigen partners kiezen. Tegenstanders wezen erop dat dit nooit goed kan gaan: een Marokkaanse prins met zo’n Duits meisje.

De koninklijke familie heeft op kritische geluiden geanticipeerd met een verklaring vóór de bruiloft, waarin stond dat Lehmkuhl als moslim is opgevoed. Haar ouders hebben zich lang geleden bekeerd tot de islam en leverden zelfs hun Duitse voornamen in. Zij heten nu Omar en Amina Lehmkuhl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden