Zjirinovski gaat journalisten te lijf bij dodenherdenking

De ultra-rechtse politicus Vladimir Zjirinovski heeft de jaarlijkse dodenherdenking in Moskou gisteren opgeluisterd door een tv-journaliste te lijf te gaan....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

De LDPR-leider was kwaad omdat hij niet werd toegelaten bij de gebruikelijke kranslegging bij het monument voor de Onbekende Soldaat aan de voet van de muur van het Kremlin. Toen hij merkte dat zijn vergeefse pogingen de politieagenten te overreden werden gefilmd door een televisieploeg van de commerciële zender, stortte hij zich op de verslaggeefster.

Zjirinovski rukte haar de microfoon uit handen, draaide haar arm op haar rug en duwde haar in de donkergrijze dienst-Mercedes waarin hij zich verplaatst.

Vervolgens ging hij de cameraman te lijf. Deze liep een snee in zijn gezicht op, toen Zjirinovski hem in een minibus duwde en de deur in zijn gezicht dichtsmeet. De cameraman moest later in een ziekenhuis worden behandeld.

Verslaggeefster Julia Olsjanskaja kwam er beter af. Zjirinovski's lijfwachten lieten haar vrijwel meteen gaan, nadat ze haar papieren hadden gecontroleerd en hadden 'vastgesteld' dat ze 'geen Tsjetsjeense terroriste' was.

De LDPR-leider komt regelmatig in het nieuws door vechtpartijen. Bij een bezoek aan Straatsburg bekogelde hij joodse demonstranten met planten die hij uit de potten van het bordes van het stadhuis rukte. Vorig jaar raakte Zjirinovski betrokken bij een grootscheepse matpartij in het parlement, waarbij de LDPR-leider een vrouwelijke afgevaardigde voor zijn rekening nam.

Het is niet uitgesloten dat de jongste vechtpartij een staartje zal krijgen. Minister van Binnenlandse Zaken Koelikov en burgemeester Loezjkov van Moskou gaven de journalisten de raad aangifte te doen bij de politie.

De ultra-rechtse leider zelf reageerde zijn woede over het incident bij de dodenherdenking later af met een tirade tegen het Westen en de NAVO. Volgens Zjirinovski moet Moskou net zo met de NAVO omgaan als Stalin met Hitler deed. 'We moeten niet op de 22ste juni (de dag dat het Duitse leger Rusland binnenviel) wachten, maar hen al op 20 juni aanvallen', ried hij het Kremlin aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden