Dennis van de Ven.

InterviewCabaretier Dennis van de Ven

‘Zingen levert me meer voldoening op dan acteren’

Dennis van de Ven.Beeld Frank Ruiter

Cabaretier Dennis van de Ven (47) stond als kind in de snackbar, waar hij zich verbaasde over sommige types. Die zien we terug in het elfde seizoen van het satirische sketchprogramma Draadstaal.

Wel of geen corona in Draadstaal?

Draadstaal (de satirische sketchshow van Van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge, red.) gaat over het leven en corona beheerst dat leven nu. We ontkomen er dus niet aan. Typetjes als de dronken pastoor zullen hun mening erover geven.

‘Door de maatregelen moeten we bijna alles zelf doen. Anderhalve week geleden zijn bij mij een stuk of tien kostuums afgeleverd, camera’s, statieven, zakken met schmink. Via FaceTime heeft mijn vriendin een cursus grimeren gekregen van mijn vaste visagist, Marieke Stienen. Vooralsnog ziet alles er goed uit.

‘Driekwart van het materiaal van het nieuwe seizoen van Draadstaal was al opgenomen vóór. Volgens mij hunkeren we ook naar de tijd waarin we elkaar nog gewoon mochten aanraken. Ik ben dus blij met de vier koppeltjes uit First Dates die Jeroen en ik hebben geïmproviseerd.’

Ria of Leon?

‘Mijn typetjes uit Draadstaal die met nogal dominante persoonlijkheden te maken hebben. Ria Onderbuik uit Amsterdam-Noord is de vrouw van Fred. Hij heeft, ondanks zijn gebrek aan kennis, een stevige mening. Ria heeft zich daar in meer of mindere mate bij neergelegd en gedoogt met een licht knikje zijn erupties.

‘Omdat ze de actualiteit bespreken, nemen we hun scènes vlak voor de uitzending op. Dat doen Jeroen en ik nu allebei vanuit ons eigen huis. We doen alsof Fred per se die anderhalve meter wil aanhouden, en zich daarom heeft opgesloten in zijn mannenkamer. Ria praat vanaf de gang met hem.

‘Leon is met Joop opgesloten in de verhouding snackbarhouder-klant: na een bestelling ben je drie minuten, als de boel ligt te pruttelen in het vet, overgeleverd aan de ander. Volgens Joop is hij als klant koning en Leon dus ondergeschikt. Deze scènes, die we voor corona al hadden opgenomen, zijn autobiografisch: als jongetje stond ik bij mijn ouders in de snackbar in Swalmen, bij Roermond, en vroeg ik me af wat voor rare mensen die volwassenen waren.

‘Ik kies Leon. Hij is actiever, raakt elke keer verstrikt in hetzelfde verbale gevecht met Joop, daar waar Ria het een beetje heeft laten lopen.’

Jiskefet of Van Kooten en De Bie?

‘Fjoeee. Dit is een levensgevaarlijke keuze. Ik ga toch voor Van Kooten en De Bie. Misschien zijn zij wel de reden dat ik dit werk ben gaan doen.

‘In de snackbar deed mijn moeder de patatten en ik de snacks, en ik heb flink wat bitterballen laten ontploffen omdat ik even naar ons kleine tv’tje was gelopen. Ik moest en zou de volgende dag op het schoolplein over de sketches meepraten.

‘Los van alles wat ze op tv hebben gedaan, hebben ze een geweldige discografie met tien cd’tjes. Daar zit een scène tussen die weinig mensen kennen, waarin een enquêtecommissie politici vraagt hoe het zo mis heeft kunnen gaan met het Rampenfonds. Als Van Kooten vraagt waarom er zo veel geld in zit, zegt De Bie (zet dronken en bekakte stem op): ‘Stel je voor dat de stadswallen van Zutphen omvallen. Die vallen op een huis, en dat huis valt ook weer om, op een kleiner huis. Dat huis valt weer op een schuur en voor je het weet, staat in heel Zutphen geen steen meer op de andere.

‘Dit is fantastisch omdat het een beeld geeft hoe politici en enquêtecommissies praten. En omdat je hoort dat Van Kooten in de lach schiet, wat aanstekelijk werkt, maar je weet niet of hij die niet meer kan inhouden, of dat die bij zijn personage hoort. Daardoor balanceert de sketch op het randje: ze dreigen hem door de vingers laten glippen, maar houden hem op wonderbaarlijke wijze vast.’

F1 Manager of Football Manager?

Football Manager, op de iPad. Daarop speel ik iedere dag wel een potje.

‘Ik hou van managerspellen, waarbij je op de achtergrond aan de knoppen draait. Ik wil niet zeggen dat ze net als schaken zijn, maar het is strategischer dan Fifa, dat ik op de Xbox speel.

‘Bij F1 Manager zit je niet aan het stuur, maar doe je bijvoorbeeld de bandenwissels. Bij Football Manager begin je met de bestaande selectie van een club, waarna je zelf spelers kunt kopen, die je weer tijdens de wedstrijd kunt inbrengen. Natuurlijk heb je niet echt invloed, maar je waant je als gewone sterveling toch even manager van PSV.

‘Het zou best even kunnen duren voordat ik weer van voetbal kan genieten. Ik kijk al het voetbal en al het geouwehoer over voetbal. Soms kijk in een kroeg Ajax - het is lang geleden dat mijn club PSV Europees potten kon breken - en dan hoor je: ‘Het zijn toch gewoon 22 mensen die achter een bal aan rennen.’ Dat is de domste opmerking die je over voetbal kunt maken. Het is een ingenieus spel met spelers, trainers, sponsors, tactiek, transfers, druk, verwachtingen. Voetbal is als het leven zelf.

‘Ik speel trouwens ook Wordfeud. Ik denk dat ik met Connie Palmen de enige ben die dat nog doet. Haar heb ik ooit in het Amsterdamse café De Smoeshaan ontmoet, sindsdien spelen we tegen elkaar. Ik doe het niet onaardig.’

Jurk of Smeris?

‘Laat ik Jurk (zang- en cabaretduo van Van de Ven en Van Koningsbrugge, red.) zeggen. Van Smeris (politieserie van hetzelfde duo, red.) zouden we een film gaan maken, maar hoe die er in de anderhalvemetersamenleving uit gaat zien, weet ik niet. Hoe zouden arrestaties gaan? Maar we blijven over de film in gesprek. Het vijfde seizoen, dat onlangs is uitgezonden, zou het laatste zijn. Maar je weet maar nooit.

‘Jeroen en ik hebben altijd de intentie uitgesproken op een dag door te gaan met Jurk. Aan de theatertoernees denken we met weemoed terug en er zijn altijd halsstarrige fans die vragen: ‘Wanneer komt de derde cd?’ Door Smeris hebben we daar lang niet de tijd voor gehad, maar misschien dat corona daar verandering in brengt.

‘Ik denk dat zingen me meer voldoening oplevert dan acteren. Zingen is zo’n andere manier van communiceren. Op onze eerste cd hadden we Als de lente komt, dat ik had geschreven over een relatie die voorbijging. Vervolgens kreeg ik een mail van een meisje dat nooit meer naar het theater kon vanwege een spierziekte. Ze schreef dat de tekst op haar van toepassing was: als het warmer werd, werd haar pijn minder. Uiteindelijk zaten Jeroen en ik bij haar thuis op de bank dat liedje te zingen. Dat voelde zó liefdevol.’

Kroket of frikandel?

‘Mag het geen mexicano wezen? Dat is mijn favoriete snack, zonder twijfel. Een goede mexicano is gekruid, met een vleugje knoflook en je krijgt er knoflooksaus bij of satésaus met uitjes. Dan is het een genot.

‘Mijn ouders moesten altijd elk dubbeltje omdraaien. Toen trokken ze de stoute schoenen aan en begonnen een snackbar in Swalmen, bij Roermond. Dat was een stap omhoog, ook al was het maar een snackbar.

‘Het was natuurlijk een jongensdroom en omdat ik nogal specifieke ideeën had over hoe gesnipperd een ui moest zijn voor een frikandel speciaal - het moet geen zompige zooi worden, de stukjes moeten los van elkaar herkenbaar zijn - deed ik er alles aan om in de keuken te staan. Mijn vader was ook internationaal buschauffeur, dus ik stond er meestal met mijn moeder.

‘Omdat mijn moeder geen tijd had om te koken, aten we bijna dagelijks patat met een snack, soms voor de vorm met wat erwtjes. Nog steeds snack ik er weleens op los, maar dat heeft me nooit fysieke klachten opgeleverd, wat mijn vriendin verbaast. Wat ik tegenwoordig bestel? Een patat speciaal, een mexicano met knoflook- of satésaus, een viandel - da’s een gekruide frikandel met een paneerlaagje - met extra pittige mosterd en surimayo en een frikandelletje speciaal.’

Met of zonder Jeroen van Koningsbrugge?

‘Altijd met, zonder twijfel. Jeroen van Koningsbrugge is misschien wel het beste wat mij in dit leven is overkomen. Toen ik hem tegenkwam op de Toneelschool in Maastricht had ik te weinig discipline. En ook in Amsterdam zat ik graag onder het genot van een glas bier of whisky te filosoferen over wat er op een dag misschien zou komen. Jeroen heeft een ongelofelijke drive en dwong mij om concreet te worden. Ook al werkte hij tot 6 uur ’s ochtends, dan wilde hij alsnog om 11 uur afspreken om plannen te maken.

‘Jeroen is mijn beste vriend, maar ik heb hem sinds 27 februari niet meer in het echt gezien. Morgen (17 april, red.) zie ik hem weer, we zitten dan bij Jinek. Ik stuurde hem net: ‘Wij gaan elkaar natuurlijk ook niet knuffelen.’ Want wij zijn toch wel mannen die, als we elkaar even niet hebben gezien, elkaar voluit omhelzen en goed tegen elkaar aandrukken. Jeroen zei dat we elkaar dan maar met de elleboog moesten aantikken. Maar ja, we zitten ook nog met die anderhalve meter.

‘Jeroen is bekender dan ik. Soms willen fans met hem op de foto, zien ze mij staan en zeggen dan: ‘O, jij mag er ook bij, hoor.’ Grappend heb ik ooit in een interview gezegd dat ik me dan het gehandicapte aapje op de schouder van Jeroen voel. Die quote stond tien minuten later in een kop op nu.nl.

‘Ik vind het prima. Als mijn missie in dit leven is om heel bekend te zijn, heb ik misschien gefaald. Maar als mijn missie is om vanaf mijn 19de leuke dingen te mogen maken, ben ik dolgelukkig.’

Cv Dennis van de Ven

1973Geboren in Weert

1996Afgestudeerd als toneelregisseur aan Toneelschool Maastricht

2006-2007Nieuw dier

2007-nuDraadstaal

2010Debuutalbum Avondjurk

2010Nummer-1-hit met Zou zo graag

2010-2013Neonletters

2013Album Glitterjurk

2014-2020Smeris

2018Politieagent in The Passion

Dennis van de Ven heeft een vriendin en woont in Amsterdam.

Draadstaal (Avrotros) is elke zondag om 22.15 uur te zien op NPO 3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden