Zijn we superfoods zat?

Moet het chiazaad zijn? Of zijn er ook superfoods voor de gewone man?

Superfoods.Beeld Getty Images

We hoeven dus geen vogelzaad meer te eten. En dat bekertje geperst gras bij het ontbijt mag ook weg. Gewoon eten schijnt ineens weer hip te zijn. Maar wat is het alledaagse alternatief voor chiazaad uit Mexico en gojibessen uit het Himalaya-gebergte? Zijn er ook superfoods voor de gewone man?

Eten is zo ingewikkeld geworden, klonk het vorige maand op het grote superfoodsdebat in Leiden, en daardoor ontstaat het gevaar dat 'de man in de straat' afhaakt. 'Die denkt: moet ik nu ook al vogelvoer eten? Ik gooi wel weer een speklap op de barbecue.' Dick Veerman, hoofdredacteur van Foodlog, een nieuwsplatform over voedsel en gezondheid, beschreef er de nieuwe trend: Nederland keert terug naar het Nieuwe Normaal.

Beeld Valentina Vos

Pieper

De aardappelboeren lopen voorop. 'Power to the pieper', heet de campagne die de Nederlandse Aardappel Organisatie onlangs lanceerde. Want een pieper zit vol vitamines, kalium en magnesium.

Superfoods bestaan heus wel, zegt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell (VU): het is voedsel met een hoog gehalte aan gezonde voedingstoffen. Alleen, de term is bedacht door mensen die wat te verkopen hadden. Een wetenschappelijke definitie ontbreekt en zo is de lijst met supervoeding steeds langer geworden en de gezondheidsclaims almaar ongeloofwaardiger. Hoogleraar voeding en farmacie Renger Witkamp: 'Het is geen rotzooi hoor, dat chiazaad en tarwegras, maar de vraag is of je er veel gezonder van wordt. Er zijn veel commerciële jongens die daar fors aan verdienen, met claims die nergens op zijn gebaseerd.'

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC kwam een half jaar geleden met een wetenschappelijk fundament en bedacht een rekenmethode voor powerhouse groenten en fruit, krachtbronnen uit de natuur. De dienst onderzocht 47 soorten groente en fruit op de aanwezigheid van de zeventien belangrijkste voedingsstoffen en telde ook het aantal calorieën. Zo ontstond een ranglijst, met een verrassende nummer 1: waterkers. In de top-10 staan groenten als spinazie, witlof en sla, verderop spruitjes, broccoli en andijvie.

De eerste vrucht staat pas op plek 30: de aardbei. Dat is verklaarbaar, zegt Seidell, want fruit bevat weliswaar vaak veel gezonde voedingsstoffen, maar ook suikers en zuren, die slecht zijn voor het gebit.

Beter kiezen

De CDC wil consumenten helpen om in tijden van hoogoplopende voedselverwarring een betere keuze te maken, met een lijst die prima blijkt te passen bij de Hollandse pot. Superfoods worden vooral gegeten door de elite, zegt Seidell, die het zich kan veroorloven dure zaadjes en bessen te kopen. Maar hun interesse dringt ook elders door, beseft hij. 'Nadeel is dat veel mensen nu denken dat gezond eten duur is.'

Niet nodig. Hollywood-sterren zijn in de ban van een nieuwe supergroente: kale, oer-Hollandse boerenkool. Die koolsoort bevat twee keer zoveel vitamine C als een sinaasappel en bijna net zoveel ijzer als een biefstuk. Er is al een kookboek, met de amusante titel Fifty Shades of Kale, en 1 oktober is uitgeroepen tot National Kale Day.

Op internet neemt de belangstelling voor superfoods langzaam af. De grafiek die Google op verzoek samenstelt, laat zien dat 'chiazaad', 'hennepzaad' en 'tarwegras', vanaf 2012 sterk in de lift, sinds een jaar steeds minder worden opgezocht. Afgelopen winter heeft de zoekterm boerenkool de quinoa ingehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden