Zijn 'goddelijke justitie' zal Schäfer niet kunnen ontlopen

Paul Schäfer werd op 24 mei 2006 tot 33 jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij moord, foltering en kindermisbruik. De ex-nazi (88) overleed zaterdag in een Chileense gevangenis....

SANTA CRUZ De Duitse nazi-onderofficier Paul Schäfer (88), stichter van de Chileense sekte Colonia Dignidad, is zaterdag in het ziekenhuis van een gevangenis in Santiago overleden. Het landgoed van Colonia Dignidad deed tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990) dienst als martel- en detentiecentrum. Schäfer was veroordeeld wegens moord, foltering en kindermisbruik.

‘Op aarde werd Schäfer niet voldoende gestraft, maar hij zal de goddelijke justitie niet kunnen ontlopen’, zei de Chileense president Sebastián Piñera zaterdag, nadat gevangenisautoriteiten in de hoofdstad Santiago hadden bekendgemaakt dat de Duitse oprichter van de sekte-achtige organisatie Colonia Dignidad (Kolonie Eergevoel) was overleden aan een chronische hartkwaal. De ex-nazi Paul Schäfer was jarenlang Chili’s meest gezochte voortvluchtige. Hij bracht bijna de volledige tijd dat hij in de gevangenis zat door op de ziekenboeg.

Schäfer werd geboren in het Duitse stadje Sieburg en sloot zich op jonge leeftijd aan bij de Hitlerjeugd. Hij bracht het tot onderofficier in het nazileger. Na de Tweede Wereldoorlog zette hij een luthers weeshuis op. Beschuldigingen van seksueel misbruik van twee minderjarigen in 1959 brachten Schäfer ertoe met enkele volgelingen te vluchten naar België. In 1961 dook hij op in Chili, waar de toenmalige regering van de conservatieve president Jorge Alessandri hem toestond de Colonia Dignidad op te richten.

De sekte ging uit van baptistische en anticommunistische beginselen en hield zich aanvankelijk bezig met land-, bos- en mijnbouw. Het landgoed van de kolonie was 15 duizend hectare groot en bevond zich in een afgezonderd berggebied in de regio Maule, 380 kilometer ten zuiden van Santiago. Geleidelijk bouwde Paul Schäfer een machtige gesloten enclave op, in de marge van de Chileense wetten. Hij liet zich omringen door kinderen, die gescheiden van hun ouders moesten leven. Op het hoogtepunt van Colonia Dignidad telde de sekte 200 Duitse en 300 Chileense leden.

Amnesty International en de Chileense nationale commissie voor waarheidsvinding en verzoening bewezen begin jaren negentig dat de kolonie werd gebruikt door de geheime dienst DINA als martel- en detentiecentrum tijdens de militaire dictatuur van generaal Augusto Pinochet. Patricio Aylwin, Chili’s president van 1990 tot 1994, definieerde de organisatie als een ‘staat binnen de staat’, toen zijn regering een wettelijk offensief begon om de kolonie te ontmantelen.

In 1997 sloeg Schäfer op de vlucht na nieuwe beschuldigingen van seksueel misbruik. Hij vergreep zich aan 26 kinderen die de gratis kliniek en school van Colonia Dignidad bezochten. Op 10 maart 2005 werd de Duitse goeroe en pedofiel gearresteerd in een voorstad van Buenos Aires, waar volgelingen hem beschermden. De Chileense justitie veroordeelde hem op 24 mei 2006 tot 33 jaar cel wegens betrokkenheid bij moord, foltering en kindermisbruik.

Volgens officiële cijfers werden tijdens de ijzeren dictatuur van Pinochet 3.000 personen om politieke redenen vermoord. 28.000 mensen ondergingen martelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden