PostuumEls van Hulten-Delfgaauw (1937-2019)

Zij was bestuurder in Lelystad toen het nog maar 400 woningen telde

Zij was bestuurder van het eerste uur in een stad die toen nog maar 400 woningen telde. Zij tilde daar ook een nieuw progressief pact van de grond.

Peter de Waard
Els van Hulten-Delfgaauw Beeld
Els van Hulten-Delfgaauw

Omdat haar man, sociaal geograaf Michel van Hulten, was benoemd tot Hoofd Sociaal-wetenschappelijk Onderzoek van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders met als vestigingsplaats Lelystad, reed Els van Hulten-Delfgaauw in 1965 met hem in een 2CV over de Knardijk naar deze plek.

Rechts riet, links water. ‘In welke leegte belanden we nu?’, vroeg ze hem. Lelystad bleek niet meer dan een werkeiland te zijn met een kantine voor baggeraars en spitters. Huizen waren er niet. Pas in 1968 zouden ze er gaan wonen nadat de Rijkdienst de eerste 400 woningen opleverde.

Voor Els van Hulten-Delfgaauw, kweekschool, gymnasium en een studie Duits, was er in deze enclave geen werk. Maar er was wel een bestuur nodig voor wat het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders heette. ‘Er was een verkiezing voor zeven leden van de adviesraad. Het idee was dat het hier anders moest: geen aparte PvdA, PPR, D66 of PSP, maar een progressief verband. Met die club gingen ze bij alle 400 huizen op bezoek en wonnen daarmee vier van de zeven zetels’, herinnert Michel van Hulten zich.

De adviesraad werd in 1972 een echt bestuur. Els van Hulten-Delfgaauw werd een van de bestuursleden die plaatsvervangend landdrost werden genoemd. Toenmalig secretaris Jan Lindhout: ‘Ze was heel erg gretig. De geboorte van een dochter was voor haar geen aanleiding om zwangerschapsverlof te nemen. Tijdens collegevergaderingen werd de baby in een vertrek naast de vergaderkamer geplaatst. Als deze haar stem verhief, als teken dat er gevoed diende te worden, werd de vergadering voor dat doel korte tijd geschorst.’

Polderpionier Els van Delfgaauw werd geboren in Amsterdam als oudste in een katholiek gezin van zes kinderen. Haar vader was handelsreiziger in exclusieve schoenmerken. Na een opleiding bij de Dominicanessen aan de Rijnstraat in Amsterdam ging ze naar Neerbosch in Nijmegen voor de kweekschool. Tegelijkertijd deed ze het gymnasium, zodat ze Duits kon gaan studeren aan de universiteit van Amsterdam.

Hier ontmoette ze in 1961 haar man Michel van Hulten die voor de van de KVP afgesplitste PPR landelijk actief zou worden. Hij werd staatssecretaris voor Verkeer in het kabinet Den Uyl. Zij zou met de vier kinderen – zij hebben als geboorteplaats nog altijd Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders in hun paspoort staan – als bestuurder in de lege Flevopolder achterblijven.

Na de val van het kabinet Den Uyl in 1977 werkte en woonde Van Hulten als NGO- en VN-vertegenwoordiger tien jaar met zijn gezin in het buitenland, waardoor ze die baan moest opgeven.

‘Els werd vrijwilliger. In Mali heeft ze een project opgezet voor betere kwaliteit van het naaiwerk van de boubou, de lange gewaden die de mannen en vrouwen daar dragen. Later in Maleisië kon ze als vrijwilliger wel Duitse les geven’, zegt haar man.

De band met Lelystad bleef ook in die periode. Elk jaar kwam het gezin enige tijd terug naar het huis in Lelystad waar de kinderen dan zelfs enkele weken op een Nederlandse school zaten. Nadat het gezin zich in 1989 weer definitief in Lelystad vestigde, werd Els van Hulten-Delfgaauw lid van de Provinciale Staten voor de PvdA, wat ze twee termijnen zou doen.

Later stond ze aan de basis van de oprichting van een Regionale Instelling voor Beschermd Wonen die er in Flevoland nog niet was. In 2016 bleek ze een genetische vorm van longkanker te hebben. Aan de gevolgen hiervan zou ze op 10 augustus overlijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden